Turecký premiér zvažuje žalobu na denník Times

NETKY.SK • 27 Júl 2013, 09:58 • 2 min
Turecký premiér zvažuje žalobu na denník Times

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan zvažuje právne kroky voči britskému denníku Times pre štvrtkové zverejnenie otvoreného listu kritizujúceho zásah tureckej polície voči demonštrantom na istanbulskom námestí Taksim.

slovakia

left justify in out

V ňom sa 30 známych ľudí vrátane herca Seana Penna pustilo do Erdoganovho "diktátorského" vládnutia a "brutálneho" zásahu mužov zákona. Signatári dokonca prirovnávajú demonštrácie jeho priaznivcov v rámci reakcie na zhromaždenia jeho odporcov k tým, aké sa konali v čase nacistického Nemecka vedeného Adolfom Hitlerom. Erdogan to s pobúrením odmietol. Podľa jeho slov preukázali signatári petície "bezočivosť" a list označil za "drzosť". Uznávaný denník podľa neho zároveň "poskytnutím svojich stránok za peniaze preukázal nedostatok morálky" a vláda preskúma možnosť podniknutia právnych krokov.

Protivládne protesty v Turecku sa začali 31. mája v Istanbule, kde polícia tvrdo zakročila proti aktivistom snažiacim sa zabrániť likvidácii parku na námestí Taksim. To podnietilo Erdoganových odporcov, ktorí ho jeho vládu obviňujú z presadzovania nedemokratických reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti. Násilné strety medzi políciou a demonštrantami si podľa oficiálnych zdrojov vyžiadali životy piatich ľudí a takmer 8000 zranených vrátane 600 policajtov. Na demonštráciách sa podľa dostupných informácií zúčastnilo až 2,5 milióna ľudí, z ktorých 5000 zadržali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies