Za tri roky prišlo o slovenské občianstvo 575 ľudí

NETKY.SK • 21 Júl 2013, 10:17 • 2 min
Za tri roky prišlo o slovenské občianstvo 575 ľudí

BRATISLAVA - Už tri roky platí zákon, podľa ktorého nadobudnutím cudzieho štátneho občianstva prichádza občan o to slovenské

slovakia

left justify in out

Za tri roky platnosti zákona o občianstve, ktorý bol reakciou na maďarský zákon o dvojakom občianstve, prišlo o slovenské občianstvo 575 ľudí. Od 17. júla 2010, odkedy je v zákone povinnosť oznamovať nadobudnutie cudzieho štátneho občianstva, stratilo slovenské občianstvo nadobudnutím cudzieho občianstva 243 mužov a 332 žien. Ako agentúru SITA informovala Alena Koišová z ministerstva vnútra, najviac ľudí prijalo české občianstvo (258), nemecké 105 osôb, rakúske 68 a britské 49. V prospech maďarského občianstva sa slovenského vzdalo doteraz 35 ľudí.

Súčasné znenie zákona o občianstve, ktoré umožňuje stratu štátnej príslušnosti, presadila v roku 2010 vláda Roberta Fica ako reakciu na maďarský zákon o dvojakom občianstve. Ten totiž umožnil, aby občianstvo Maďarska získali všetci ľudia, ktorých predkovia žili v Uhorsku a ovládajú maďarčinu. Kabinet Ivety Radičovej chcel zákon upraviť, ale zmenu sa presadiť nepodarilo. 

Rezort vnútra priznáva, že sa pre dôsledky, aké súčasný zákon prináša, rozhodol pri jeho úprave opierať o posudky expertov z oblasti medzinárodného práva. Novelu preto pripravujú v spolupráci s rezortom diplomacie a tiež Radou Európy či Vysokým komisárom OBSE pre národnostné menšiny. Ako by mohla legislatívna zmena vyzerať, naznačil ešte vlani minister Robert Kaliňák. Udeľovanie občianstva by malo byť naviazané na trvalý pobyt. "Znamená to, že aj občan Slovenskej republiky môže nadobudnúť maďarské občianstvo a nestratí slovenské za predpokladu, že má trvalý pobyt v Maďarsku a získa občianstvo na základe tohto pravidla. Nie na základe národnej príslušnosti, ale na základe tohto pravidla, ktoré je vo všetkých štátoch všeobecne uznávané," povedal Kaliňák pred pol rokom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies