Klausovú neodmieta ani nový šéf českej diplomacie

NETKY.SK • 18 Júl 2013, 07:04 • 2 min
Klausovú neodmieta ani nový šéf českej diplomacie

PRAHA – Bývalá prvá dáma Českej republiky Lívia Klausová s najväčšou pravdepodobnosťou zamieri na post veľvyslankyne ČR na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V reakcii na slová českého prezidenta Miloša Zemana, podľa ktorého vyslaniu Klausovej do Bratislavy už nič nebráni, šéf českej diplomacie Jan Kohout kandidatúru bývalej prvej dámy síce priamo nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. S vyslaním Livie Klausovej na post veľvyslankyne ČR v SR pred časom vyslovil súhlas i nový český premiér Jiří Rusnok. "To sú ich preferencie. Nie je to na základe materiálov, ktoré by som im poskytol ja," povedal minister Kohout v rozhovore pre TASR na otázku, či zdieľa postoje prezidenta a premiéra v otázke obsadenia veľvyslaneckého postu v Bratislave.

Podľa Kohouta je potrebné obsadiť viacero veľvyslanectiev, nielen na Slovensku. V hre je tak rozsiahla diplomatická výmena. "Vo funkcii som ešte len pár dní. Ide o niekoľko desiatok mien. Ale vzhľadom na zákon o utajovaných skutočnostiach nebudem poskytovať žiadne mená - až do poskytnutia agrémant, to znamená súhlasu prijímajúcej krajiny. Pokiaľ ide o moju predstavu o (budúcich veľvyslancoch), jasno mám vo viacerých oblastiach," vysvetlil Kohout.

Na svoje budúce pôsobenie na veľvyslaneckom poste sa rodáčka zo Slovenska Lívia Klausová v ostatnej dobe intenzívne pripravuje. Napriek tomu, že dlhodobo odmieta poskytovať rozhovory, tento týždeň po prvý raz verejne priznala, že post veľvyslankyne na Slovensku by ju tešil a rada by ho prijala. "Čítam si smernice Európskej únie a čítam si niektoré knihy aj informácie o mojom rodnom Slovensku," povedala serveru iDNES.cz.

Kohoutov predchodca Karel Schwarzenberg nominovanie Livie Klausovej kategoricky odmietal so zdôvodnením, že pre výkon tejto funkcie nemá predpoklady a znalosti. Schwarzenberg, Zemanov rival z priamej prezidentskej voľbe, preferoval na post českého veľvyslanca na Slovensku generálneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Jaromíra Plíška. O osude Plíška napovedá krok ministra Kohouta, ktorý svojho podriadeného v utorok z funkcie odvolal. Na ministerstve zahraničných vecí pravdepodobne skončí aj Kateřina Weissová, ktorá do utorka zastávala post šéfky sekretariátu ministra a mala sa stať českou veľvyslankyňou v Londýne. Na nového veľvyslanca čaká aj český zastupiteľský úrad v Moskve. Horúcim kandidátom na veľvyslanecký post je prvý československý kozmonaut Vladimír Remek, ktorý v Rusku v minulosti pôsobil. Dnes je europoslancom za českých komunistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies