Žitňanská: Zavŕšil sa scenár Fica na ovládnutie Generálnej prokuratúry SR

NETKY.SK • 17 Júl 2013, 12:20 • 2 min
Žitňanská: Zavŕšil sa scenár Fica na ovládnutie Generálnej prokuratúry SR

BRATISLAVA - Vymenovaním Jaromíra Čižnára za generálneho prokurátora dnes prezident Ivan Gašparovič zavŕšil scenár premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na ovládnutie Generálnej prokuratúry SR. Vyhlásia to predsedníčka poslaneckého klubu SDKÚ-DS a exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

"Prezident tak urobil aj napriek tomu, že Ústavný súd minulý týždeň prijal opatrenie, ktorým odblokoval súd a určil senát, ktorý má vo veci sťažnosti Jozefa Čentéša rozhodnúť. Prezident preto spolu s premiérom prebral aj zodpovednosť za všetky zlyhania, ktoré právne neisté postavenie nového generálneho prokurátora môže v budúcnosti spôsobiť," tvrdí opozičná politička.

Podľa jej slov je generálny prokurátor Čižnár vo funkcii z vôle premiéra Fica aj napriek tomu, že Ústavný súd SR ešte nerozhodol vo veci sťažnosti legitímne zvoleného prokurátora Jozefa Čentéša. "Aj v demokratických krajinách sa niekedy stane, že jedna zložka moci urobí krok, ktorý je v rozpore s dobrými mravmi alebo s princípmi právneho štátu. Na to však existujú iné zložky moci alebo kontrolné a súdne mechanizmy, ktoré takýto krok dokážu pomenovať a vrátiť do ústavných zvyklostí," upozornila Žitňanská.

Je však presvedčená, že na Slovensku v tomto prípade zlyhali všetky zložky moci – vláda, parlament, prezident aj Ústavný súd – a nenašla sa žiadna moc, ktorá by sa vôli premiéra Fica postavila. "Nedemokratická voľba generálneho prokurátora preto zostane s druhou vládou Roberta Fica spojená rovnako ako vylúčenie poslanca Gauliedera s vládou Vladimíra Mečiara," dodala Žitňanská.

Gašparovič dnes vymenoval Jaromíra Čižnára za nového generálneho prokurátora. Urobil tak mesiac po tom, ako bol Čižnár zvolený za kandidáta na generálneho prokurátora v NR SR. Jaromír Čižnár získal v tajnej voľbe 18. júna 82 hlasov od 82 prítomných poslancov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD. Opozícia totiž považuje za právoplatne zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, ktorého prezident odmietol vymenovať. Samotnú voľbu preto označila za bod zlomu či čierny deň pre ústavnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies