Rusko splatí Česku dlh zo sovietskych čias

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 09:35 • 2 min
Rusko splatí Česku dlh zo sovietskych čias

PRAHA - Rusko sa chystá v najbližšom období zaplatiť zvyšok dlhu, ktorý má voči Česku ešte zo sovietskych čias.

slovakia

left justify in out

Podľa výnosu, ktorý minulý týždeň podpísal ruský premiér Dmitrij Medvedev, má do českej štátnej kasy doputovať 6,5 milióna dolárov, teda 130 miliónov českých korún. Informovala o tom v pondelok tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolával spravodajský portál Novinky.cz.

Moskva má Prahe zaplatiť 80 percent z celkového objemu dlhu, ktorý presahuje osem miliónov dolárov (približne 160 miliónov korún). Podľa Interfaxu Medvedev ministerstvu financií nakázal, aby o tom podpísalo dodatok k medzivládnej zmluve s ČR. Len čo sa platba uskutoční, Moskva bude pokladať všetky svoje záväzky zo sovietskych čias voči ČR za splnené.

Z akého dôvodu má byť suma znížená, agentúra neuvádza - zrejme ide o zľavu za to, že Rusko uhradí zvyšok dlhu peniazmi namiesto dodávok tovaru, ako to ukladajú platné zmluvy.

České ministerstvo financií v pondelok nechcelo poskytnúť k transakcii žiadne podrobnejšie informácie, pretože dokument je stále v pripomienkovom konaní. V najbližšom čase bude tento pripomienkovaný návrh medzivládneho dodatku predložený vláde ČR.

Rokovania o splatení dlhu prebiehali medzi dvoma rezortmi financií, ale ich priebeh monitoruje aj Černínsky palác, teda české ministerstvo zahraničných vecí. Zaň sa na schôdzkach zúčastňoval vedúci českej misie v Moskve.

Diplomati by sumu, ktorú Rusko zaplatí, radi využili na údržbu rozľahlej českej ambasády v Moskve, uviedla českému denníku Právo hovorkyňa rezortu Johana Grohová.

Opravu českého zastupiteľského úradu ako spôsob umorenia dlhu navrhovali už vlani na jar aj samotní Rusi, ale ich podmienky boli pre Prahu neprijateľné: žiadali totiž, aby rekonštrukciu urobili len ruské firmy, ktoré by navyše vyberala ruská strana.

Rusko svoj zahraničný dlh voči krajinám niekdajšieho východného bloku, zdedený ešte zo sovietskych čias, postupne uhrádza. V máji už umorilo svoj dlh vo výške 1,7 miliardy dolárov voči Slovensku a približne 300 miliónov dolárov voči Srbsku. Ďalších 5,3 milióna dolárov sa tento rok chystá Moskva zaplatiť Fínsku, informovali Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies