Teroristická skupina FARC opäť získala legálny štatút

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 10:29 • 2 min
Teroristická skupina FARC opäť získala legálny štatút

BOGOTA - Politická strana naviazaná na ľavicových povstalcov z Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) získala späť svoj legálny štatút, čo znamená, že sa môže zapojiť v roku 2014 do volieb.

slovakia

left justify in out

Vlastenecká únia bola založená v roku 1985 počas mierových rokovaní s vládou prezidenta Belisaria Betancourta. Legalitu stratila, keď nenavrhla kandidátov do parlamentných a prezidentských volieb v roku 2002. Najvyšší správny súd však teraz rozhodol, že strana sa stala terčom štátom sponzorovaných kománd smrti a rozhodol o jej obnovení. Okolo 3 000 členov strany vrátane viacerých prezidentských kandidátov zavraždili pravicové polovojenské skupiny a pašeráci drog za podpory vlády, uvádza portál bbc.com.

Táto správa prišla v čase pokračujúcich mierových rokovaní medzi FARC a vládou. Rokovania, zamerané na ukončenie takmer päťdesiatročného konfliktu, sa konajú na Kube. Obe strany rokujú o politickom zapojení najväčšej povstaleckej skupiny Kolumbie, pokiaľ sa mierovú dohodu podarí podpísať. 

Revolučné ozbrojené sily Kolumbie sú známe ako najväčšia a najstaršia ozbrojená skupina v Latinskej Amerike. Povstalci FARC bojujú proti vládnym silám už takmer 50 rokov a kontrolujú rozsiahle časti krajiny. Kolumbia, Spojené štáty i Európska únia FARC považujú za teroristickú skupinu a drogový kartel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies