Čaplovič čaká na posudky k petícii za prepusteného učiteľa

NETKY.SK • 6 Júl 2013, 11:37 • 2 min
Čaplovič čaká na posudky k petícii za prepusteného učiteľa

BRATISLAVA - Minister školstva Dušan Čaplovič sa oboznámil s petíciou učiteľov za prepusteného kolegu Ota Žarnaya z Košíc, ktorú podporilo viac ako tisíc učiteľov. "Minister si dal vypracovať odborné stanoviská a posudky, následne prijme rozhodnutie," povedal pre agentúru SITA jeho hovorca Michal Kaliňák.

slovakia

left justify in out

Vyše tisícka učiteľov petíciou žiada prešetrenie výpovede svojho kolegu z Košíc a zároveň požadujú aj prešetrenie finančného hospodárenia Košickej Obchodnej akadémie na Polárnej ulici. Petíciu odniesli na ministerstvo minulý týždeň. 

Žarnay nedávno upozornil na to, že škola si platí externé právne služby za 550 eur mesačne. Ako predseda rady školy sa začal pýtať, za aké služby škola platí právničke. Žarnay v máji podal žiadosť o prešetrenie finančného hospodárenia školy na podateľni Košického samosprávneho kraja. Učiteľ dostal nedávno po 17 rokoch výpoveď, rovnako ako jeho kolega Milan Matejovský, ktorý sa taktiež angažoval za objasnenie kauzy. Akadémia v oficiálnom stanovisku uviedla, že v dôsledku zmien vo financovaní má škola menej peňazí na mzdy. Zároveň sa nepodarilo naplniť očakávaný stav žiakov v nasledujúcom školskom roku. "Vzhľadom na tieto skutočnosti bolo nevyhnutné vykonať organizačné zmeny, ktoré viedli k zrušeniu piatich pracovných miest stredoškolských učiteľov a dvoch miest nepedagogických zamestnancov," uviedol riaditeľ akadémie Peter Ivan na webovej stránke školy. 

Podľa jedného z iniciátorov, Vladimíra Crmomana z Bratislavy, môže minister na škole nariadiť hĺbkový audit a očakáva, že sa bude zaoberať aj podľa neho "personálnymi čistkami". Učitelia sa v prípade už obrátili aj na Národný inšpektorát práce a Štátnu školskú inšpekciu, plánujú sa obrátiť aj na Najvyšší kontrolný úrad. 

Učiteľov podporili aj poslanci OĽaNO. "To, čo urobil pán učiteľ Žarnay, je nádherný príklad toho, ako pôsobiť nielen slovami, ale i činmi na našu mládež a aj nám dospelým ukázal veľmi silný výchovný príklad," povedal poslanec Ján Mičovský. Minister školstva musí podľa neho zaujať jednoznačné stanovisko, nesmie zostať neutrálny. Mičovský sa preto na neho obrátil s interpeláciou, v ktorej žiada, aby zaujal stanovisko k prípadu. Podľa jeho reakcie potom poslanci zvážia ďalšie kroky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies