Pred Aquacity v Poprade bude výstava modelov architektonických pamiatok

NETKY.SK • 30 Jún 2013, 15:07 • 2 min
Pred Aquacity v  Poprade bude výstava modelov architektonických pamiatok

POPRAD - Unikátne modely slovenských hradov, zámkov, kostolov a ľudovej architektúry budú mať možnosť vidieť návštevníci Popradu na výstave Klenoty Slovenska. Výstavu modelov otvoria v pondelok 1. júla pred vstupom do popradského Aquacity.

slovakia

left justify in out

„Zaujímavosťou bude aj štvormetrová verná replika renesančnej zvonice, ktorá sa nachádza pri kostole sv. Egídia v Poprade,“ uviedol Róbert Šalata z agentúry Bocatius, ktorá výstavu organizuje. Medzi exponátmi budú okrem známych hradov, ako je Oravský zámok, aj menej známe z juhu Slovenska, ktoré sa zachovali už len v archívnych dokumentoch. Unikátom budú aj drevené kostolíky zo severovýchodu Slovenska, zapísané v zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Raritou je aj krčma, ktorá bola použitá vo filme Juraja Jakubiska Báthory ako i rodný dom akademického maliara Jana Hálu vo Važci. „Na to, aby človek osobne navštívil všetkých 80 miest, ktoré sú na výstave, by potreboval niekoľko mesiacov. Pri návšteve výstavy to zvládne za niekoľko minút,“ dodal Šalata. Návštevníci budú mať možnosť odfotografovať sa na výstave v rytierskom brnení. Originálnou pamiatkou na výstavu budú aj drevené pohľadnice 34 slovenských hradov a zámkov. Výstava Klenoty Slovenska potrvá v Poprade až do konca prázdnin.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies