Škandál: Európsky parlament privítal Chorvátsko znakom z vlády fašistov

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 16:35 • 2 min
Škandál: Európsky parlament privítal Chorvátsko znakom z vlády fašistov

ZÁHREB - Administrátori oficiálnej stránky Európskeho parlamentu (EP) na sociálnej sieti Facebook "privítali" Chorvátsko, ktoré sa v pondelok 1. júla pripojí k Európskej únii, vážnou chybou. Informovala o tom dnes chorvátska webová stránka Index, na ktorú sa odvoláva web srbského rádia B92.

slovakia

left justify in out

Administrátori zverejnili na stránke EP fotografiu s textom písaným veľkým typom písma a znením "Vítame Chorvátsko". V pravom dolnom rohu sa nachádzal znak, aký sa v balkánskej krajine používal počas druhej svetovej vojny za fašistického ustašovského režimu. 

Znak bol "bez koruny a začínal sa bielym (nie červeným) políčkom", vysvetlila stránka Index, podľa ktorej to je "starý chorvátsky znak". Ustašovský režim existoval počas takzvaného Nezávislého štátu Chorvátsko, ktorý bol v druhej svetovej vojne spojencom nacistického Nemecka.

Režim zriadil a prevádzkoval tábory smrti, vrátane smutne známeho Jasenovaca, kde masovo zabíjali Srbov, Židov a antifašisticky zmýšľajúcich Chorvátov. Server Index napísal, že "na túto neuveriteľnú chybu administrátora (facebookovej stránky europarlamentu) reagovalo ihneď množstvo občanov" a v odkazoch na internete sa na ňu sťažovali.

Administrátori sa komentujúcim prispievateľom poďakovali a urýchlene fotografiu nahradili inou, ktorá teraz obsahuje oficiálny štátny znak Chorvátskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies