Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog spálili v Iráne 100 ton drog!

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 13:04 • 2 min
Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog spálili v Iráne 100 ton drog!

TEHERÁN - Najmenej 100 ton rôznych druhov zakázaných drog spálili dnes v Iráne v rámci úsilia bojovať s priekupníctvom drog.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi sa spáleniu 50 ton drog na severe Teheránu prizerali predstavitelia iránskej vlády i zahraniční hostia. Ďalších 50 ton bolo dnes rovnakým spôsobom zlikvidovaných aj v iných mestách Iránu.

Generál polície Ahmad Rezá Radan kritizoval dnes západné štáty za nedostatočnú spoluprácu s Iránom, keď uviedol, že namiesto toho, aby sa pridali k iránskej protidrogovej kampani, odmietajú Iránu poskytnúť zariadenia potrebné na boj s pašeráctvom drog. Ročne naň Irán vynaloží viac ako 800 miliónov dolárov. Krajina totiž leží na hlavnej pašeráckej trase, po ktorej prúdia do Európy a arabských krajín drogy z Afganistanu.

Oficiálne je Irán krajinou, ktorá zakazuje a prísne trestá požívanie alkoholu a drog. Alkohol je síce zakázaný, ale jeho popíjanie v rodinách sa toleruje; no mnoho Iráncov alkohol tvrdo odmieta. 

Pokiaľ ide o drogy, najmä vo východnej časti Iránu žije veľmi veľa užívateľov ópia alebo heroínu, ktoré sa pašujú z Afganistanu. Iránska vláda, polícia a armáda proti drogám bojujú veľmi dôsledne a každoročne je popravených alebo v hádkach zastrelených niekoľko dílerov alebo konzumentov drog. 

O tom, že Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi sa bude každý rok pripomínať 26. júna, rozhodlo Valné zhromaždenie OSN v roku 1987. Cieľom tohto dňa je otvorene vyjadriť rozhodnutie, že drogy treba zo spoločnosti vylúčiť. Na to je nutné posilniť spoluprácu a sústrediť sily aj na medzinárodnej úrovni.

Úrad pre drogy a kriminalitu OSN (UNODC) dnes varoval pred rastúcim záujmom o nové psychoaktívne látky, tzv. dizajnérske drogy, ktoré sa predávajú verejne a legálne, ale ich užívanie môže niekedy mať smrteľné následky. UNODC varuje, že medzinárodná kontrola v tomto prípade prvýkrát prehráva s rýchlosťou a kreativitou pri šírení tohto druhu legálnych stimulantov.

UNODC dnes súčasne znížil svoj odhad počtu osôb, ktoré si aplikujú drogy vnútrožilovo a tých, ktorí sa týmto spôsobom nakazili vírusom HIV: injekčne si drogu podáva 14 miliónov ľudí vo veku 16-65 rokov, pričom 1,6 milióna z nich sa takto nakazilo vírusom HIV. V porovnaní so stavom spred piatich rokov ide o pokles o 12, v druhom prípade o 46 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies