Na námestí Taksim sa konala ďalšia demonštrácia, polícia nezasiahla

NETKY.SK • 26 Jún 2013, 10:44 • 2 min
Na námestí Taksim sa konala ďalšia demonštrácia, polícia nezasiahla

ISTANBUL - Tisíce demonštrantov vyšli v utorok večer a v noci nadnes znova do ulíc Istanbulu. Ich protestná akcia sa konala pod prísnym dohľadom polície, napísal dnes turecký denník Hürriyet Daily News.

slovakia

left justify in out

Podľa denníka polícia dislokovaná v okolí námestia Taksim prijala "extrémne bezpečnostné opatrenia", keď okolo davu demonštrantov vytvorila kordón. Okrem toho zablokovala aj všetky cesty vedúce k námestiu, vytvorila kontrolné stanovištia a preverovala totožnosť posádok súkromných áut pohybujúcich sa v oblasti. Vstup do metra a vyhliadkovej lanovky bol zavretý. 

Novinári sa museli podrobiť dôslednej kontrole, napriek tomu, že mali akreditácie vydané tlačovým odborom úradu vlády, napísal denník.  Hürriyet Daily News informoval, že počas najnovšieho protestu polícia voči demonštrantom na námestí Taksim a priľahlej ulici Istiklal nezasahovala - na rozdiel od pokojnej demonštrácie z 22. júna, keď použitie vodných diel a slzotvorného plynu policajti zdôvodnili tým, že demonštranti stáli na vozovkách a blokovali premávku. 

Tisíce ľudí protestovali v Istanbule i ďalších tureckých mestách aj v pondelok, a to proti súdnemu rozhodnutiu, ktorým sa dostal na slobodu policajt obvinený zo zabitia demonštranta. Súd rozhodol, že policajt konal v sebaobrane. 

Celkovo si protivládne protesty vyžiadali štyri obete. Protivládne protesty v Turecku trvajú od 31. mája a vyžiadali si už najmenej štyri život a vyše 5000 zranených. V reakcii na protesty polícia už niekoľkokrát podnikla razie a zatkla niekoľko desiatok ľudí, ktorých podozrieva z organizovania protivládnych nepokojov - najmohutnejších za desať rokov vlády premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies