Chovatelia dobytka protestovali v centre Paríža

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 10:28 • 2 min
Chovatelia dobytka protestovali v centre Paríža

PARÍŽ - Niekoľko tisícov francúzskych chovateľov dobytka v nedeľu priviezlo do centra Paríža traktory a poľnohospodárske zvieratá, aby poukázali na svoje finančné ťažkosti.

slovakia

left justify in out

"Poľnohospodárstvo a chovateľstvo dobytka sú celonárodným problémom," povedal agentúre Reuters jeden z protestujúcich a farmár z juhovýchodného Francúzska Jérôme Volle. Vyzval na vybudovanie "vyrovnanejších" vzťahov medzi poľnohospodármi a obchodnými reťazcami. 

Poľnohospodárske organizácie tvrdia, že skokový nárast cien krmiva založeného na obilí v minulom roku chovateľov tvrdo zasiahlo, keďže zvýšené náklady nemohli premietnuť do vyšších cien pre výrobcov potravín a maloobchodných predajcov. Farmári sa tiež musia vyrovnať s veľkými škodami, ktoré v júni vo Francúzsku napáchali búrky. Hlavná poľnohospodárska organizácia FNSEA, ktorá stojí aj za nedeľným protestom, odhaduje, že prírodné živly na takmer 300 tis. hektároch pôdy spôsobili škody vo výške až 500 mil. eur. 

Chovatelia dobytka už v apríli zorganizovali niekoľko protestov v mestách po celom Francúzsku. Nedeľňajšie podujatie, súčasťou ktorého bol aj obrovský gril na mäso na slávnom námestí Invalidov v hlavnom meste krajiny, však podľa polície pritiahlo až 6 200 farmárov. Poľnohospodári tiež vyjadrili svoje požiadavky v predvečer posledného kola rokovaní o reforme poľnohospodárskej politiky EÚ - Francúzsko totiž dosiaľ malo z jej súčasnej formy najviac výhod. Minister poľnohospodárstva Stéphane Le Foll v rámci rokovaní navrhol presunúť časť európskych dotácií od pestovateľov plodín k chovateľom dobytka, keďže ich zisky bývajú spravidla oveľa nižšie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies