Hantuchová získala v Birminghame 6. titul vo dvojhre

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 06:12 • 2 min
Hantuchová získala v Birminghame 6. titul vo dvojhre

BIRMINGHAM - Slovenská tenistka Daniela Hantuchová získala 6. singlový titul vo svojej kariére na hlavnej profesionálnej úrovni, od piateho celkového triumfu čakala 16 mesiacov. V nedeľňajšom finále dvojhry na turnaji WTA Aegon Classic v britskom Birminghame (International, dotácia 235 000 USD) zvíťazila nad ešte len 16-ročnou Donnou Vekičovej, 89. vo svetovom rebríčku, v ich premiérovom vzájomnom dueli za 101 minút 7:6 (5), 6:4. Chorvátka v sobotu v semifinále prekonala Magdalénu Rybárikovú.

slovakia

left justify in out

"Bol to skvelý zápas. Brala som to tradične bod za bodom a neprestávala som bojovať bez ohľadu na skóre, musím však uznať, že tesný zisk prvého setu bol veľmi dôležitý. Debutovala som na tomto podujatí už v roku 1999, bolo teda načase dosiahnuť celkový triumf," s úsmevom pripomenula Daniela Hantuchová na slávnostnom ceremoniáli a dodala: "Gratulujem Donne k dosiahnutiu finále, má pred sebou neuveriteľnú budúcnosť. Nikdy by som si veru nepomyslela, že raz budem v stave čeliť súperke mladšej o 14 rokov... Na druhej strane ma sprievodne motivuje, keď sledujem výkony hráčok mojej generácie. V epickom štvrťfinále som prekonala Francescu Schiavoneovú, sú tu aj Serena Williamsová či Na Li... Ďakujem môjmu tímu, dostáva zo mňa to najlepšie a pomáha mi v ťažkých chvíľach, zažívame však spolu aj veľa zábavy. Dúfam, že budem v takýchto výkonoch pokračovať, trávnatá časť sezóny je moja najobľúbenejšia. Na tento turnaj sa rada vraciam, vždy som v Birminghame cítila veľkú priazeň publika." 

Hantuchová mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 16:12, Vekičová 11:11. Slovenka premenila 3 z 8 brejkbalov, Chorvátka využila 2 z 3 možností na returne. Víťazka platne trafila 74 % prvých podaní v porovnaí s len 52 %. Celkovo nazbierala len o 4 loptičky viac (71:67). 

"Som nesmierne šťastná, veľmi si tento úspech po 14 rokoch od môjho debutu v Birminghame cením. Som veľmi rada, ako som to zvládla, a to najmä fyzicky po tých predchádzajúcich náročných dueloch," povedala Daniela Hantuchová pre agentúru SITA a dodala: "Opäť to bol veľmi ťažký zápas. Súperka si počínala výborne, kvalitne servovala, dobre sa hýbala. Od začiatku som vedela, že budem musieť predviesť čo najlepší výkon. V dôležitých okamihoch to nepochybne bolo o skúsenostiach, ale aj potrebnej agresivite. Išla som si po ten úspech, nespoliehala som sa na to, že mi ho súperka prípadne sama odovzdá. Určite to pritom nebol môj najlepší výkon na tomto turnaji, skôr by som ho zaradila do tej horšej trojky zo šiestich. Jednoznačne najlepší zápas bol ten proti Francesce - naozaj emotívny, plný napätia aj skvelých úderov." 

V rámci zaraďovania do celkovej hierarchie triumfov má Hantuchová jasno: "Je to jeden z mojich najdôležitejších titulov v tom zmysle, že k nemu viedli nesmierne náročné zápasy. Dnes sa pritom ukázalo, že som na tom bola fyzicky lepšie ako o 14 rokov mladšia súperka. Človeku to dodáva chuť naďalej tvrdo pracovať. Práve pre takéto okamihy podstupujem všetku tú drinu." 

Hantuchovej sa v prvom sete nevypomstilo, že v ôsmej hre okamžite prišla o náskok brejku. V tajbrejku napokon nepykala za mimoriadne hrubú forhendovú chybu pri skóre 5:2, ktorou naštartovala mladučkú vyzývateľku k priebežnému vyrovnaniu na 5:5. V druhej časti mala skúsená Slovenka manko 1:2 s brejkom, v tejto fáze prehrala 8 fiftínov v rade. Vtedy si Vekičová nechala ošetriť rameno, po tejto pauze klesla Chorvátka na 2:3 a čelila dvom jednotlivým brejkbalom na 2:4, ale situáciu zvládla. Poradila si aj s mankom 0:30 na servise v ôsmej hre. Hantuchovú však až na drobné výnimky držal v tomto dueli servis, ktorým si utvárala pozície na stupňovaný tlak či bleskové "winnery". Hrala uvoľnene, švihovo a s rozmyslom. Ponúkla presvedčivé krosové kombinácie, ale aj viacero "značkových" bekhendov popri čiare a jemnocitných spestrujúcich riešení. Dokázala si priamočiaru súperku povodiť po dvorci. Na returne za stavu 5:4 donútila Vekičovú pri zhode k defenzívnej chybe a potom premenila mečbal krížnym bekhendom. 

Hantuchovú príliš nevyrušil nevydarený úder v kľúčovej časti tajbrejku, z konceptu ju nevyviedlo ani Vekičovej "medical time-out": "Na tráve je najdôležitejšie rýchlo vedieť na takéto veci zabúdať a príliš ich nerozoberať... Pri tom ošetrení ma trochu prekvapilo, že si ho súperka vyžiadala, keď ma brejkla na 2:1 v druhom sete. Neviem, či to bolo z jej strany práve najrozumnejšie načasovanie. Na takéto záležitosti som však za tie roky zvyknutá, hoci dokážu naštrbiť rytmus a nie vždy sú fér." 

Víťazka duelu na Centrálnom dvorci Ann Jonesovej v areáli Edgbaston Priory Club si odnáša Maud Watson Trophy, 280 bodov do svetového rebríčka a prémiu 40 000 dolárov, zdolanú uteší 200 bodov a 20 000 dolárov. 

Tridsaťročná popradská rodáčka Hantuchová sa v neoficiálnej prepočtovej online verzii renkingu posunula zo 60. na 48. post k 17. júnu, v minulosti najvyššie bola na 5. priečke. Budúci týždeň by mala štartovať v holandskom Hertogenboschi, kde ju v 1. kole čaká ukrajinská "lucky loserka" z kvalifikácie Lesia Curenková (pôvodná súperka, švajčiarska reprezentantka Romina Oprandiová, sa napokon odhlásila). "No, ten Hertogenbosch platí. Uvidíme - to zranenie a všetko... Ešte sa s tímom rozhodneme podľa vývoja situácie. Hlavný cieľ zostáva byť čo najlepšie pripravená na Wimbledon. Budem to teda brať deň za dňom." 

Pre Hantuchovú bolo už dosiahnutie finále jasným novým tohtoročným maximom. Dosiaľ bola v aktuálnej sezóne najďalej vo štvrťfinále, a to v januári v Brisbane. Do nedele naposledy hrala o trofej 12. februára 2012 v thajskej Pattayi a takisto uspela. Teraz hneď po finále v rámci obvyklého interného "hecu" skočila aj so svojím tímom do bazéna priamo v dejisku: "Ešte niečo príde večer, ale radšej to nebudem prezrádzať, možno potom." 

Zverenkyňa Eduarda Nicolása Hantuchová debutovala na tomto podujatí už v sezóne 1999. V roku 2011 bola v miestnom finále, podľahla Nemke Sabine Lisickej 3:6, 2:6. Vlani sa lúčila už v 1. kole, keď nestačila na Maďarku Melindu Czinkovú. Vo finále má štatistiku 6:9. 

Hantuchová v osemfinálovom 3. kole proti Francúzke Kristine Mladenovicovej, takmer 3,5-hodinovom štvrťfinálovom maratóne s talianskou grandslamovou šampiónkou Francescou Schiavoneovou aj semifinálovom súboji s americkou kvalifikantkou Alison Riskeovou predviedla obrat z 0:1 na sety. Počas týždňa sa borila s bolesťami pravého členka. 

Bývalým koučom Tima Henmana trénersky vedená Vekičová nezužitkovala ani svoju druhú finálovú šancu po vlaňajšej v uzbeckom Taškente. Nestala sa najmladšou držiteľkou trofeje na okruhu Tenisovej asociácie žien (WTA) od úspechu vtedy 15-ročnej Rakúšanky Tamiry Paszekovej v slovinskom Portoroži. 

"Odohrala som veľmi dobrý turnaj, ale po finále mi nezostáva iné, než pogratulovať Daniele k skvelému zápasu. Myslím si, že si dnes zaslúžila vyhrať," povedala Vekičová. 

Dvojhra - finále: 
Daniela Hantuchová (SR) - Donna Vekičová (Chor.) 7:6 (5), 6:4 za 101 minút (52, 49) 

Obe si od úvodu počínali mimoriadne koncentrovane, cieľavedome a najmä presvedčivo na podaní. Hantuchová v geme na 1:1 trikrát ani nemusela ísť za servis. Vo štvrtej hre predviedla obrat z 15:30. V šiestej nepustila súperke ani fiftín, zavŕšila to esom - 3:3. Následne zabrala na returne, a to doslova. Dvakrát zaúradovala bekhendom, potom si forhendom popri čiare vynútila dva brejkbaly za sebou. Pri prvom ju Vekičová na dvakrát "ubúšila" aktívnymi forhendmi popri čiare, vzápätí však spáchala dvojchybu (napokon ich v celom dueli urobila päť). Slovenka však nemala náskok brejku dlho. V ôsmej hre začala dvoma zlyhaniami pri forhendových reakciách na príjem, potom sa len pozerala na delový forhendový return po druhom podaní a napokon nemala odpoveď ani na kombináciu bekhendového krosu a jasného doťuknutia od siete - 4:4. 

Povzbudená Vekičová ľahko zavŕšila priebežný obrat na 5:4. Za stavu 5:5 klesla na 0:30 bekhendovou kontrou za základnú čiaru. Vzápätí však najprv oprášila čiaru a následne jej pomohla páska. Chorvátka sa aj vďaka týmto príspevkom od šťasteny napokon dostala na 6:5 a viedla 30:15 na returne v dvanástej hre, lenže Hantuchová vytiahla skvostný bekhend popri čiare, pridala k tomu bekhendový kros z trpezlivého tlaku a bod priamo z podania - 6:6. Frustrovaná Vekičová hodila raketu o zem. 

Zopakovať si to mohla po dvojchybe, ktorou vstúpila do tajbrejku. Hantuchová stratila minibrejk, keď poslala do siete bekhendovú odpoveď na return (2:1*), odskočila však na *4:1 ostrým krížnym bekhendom a Vekičovej bekhendom do siete. Sľubných ešte bolo aj 5:2*, čoskoro však prišiel stav *5:5, keď Slovenka po extrémnom forhendovom omyle spredu na chvíľku stratila sebadôveru. Našťastie pre ňu trafila presne na čiaru forhend na 6:5* a súperka pod ťarchou setbalu poslala trochu unáhlený forhend vedľa. 

Keď Hantuchová odvrátila vo vstupnej hre brejkbal kombináciou troch úderov, ktorou si Vekičovú dokonale povodila po trávniku, a dala na 1:0, všetko sa zdalo byť nastavené v prospech skúsenejšej finalistky. Chorvátka však získala 8 fiftínov v rade na 2:1 s brejkom. Potom si vyžiadala pauzu a po nej náhle stále bola tou druhou. Na ukazovateli skóre to platilo, keď Slovenka forhendovou kontrou premenila tretí brejkbal na 2:2 (predtým prepálila ambiciózny forhend a nachytal ju nečakaný odskok) a na 15 si vypodávala náskok 3:2. Vekičová dvojchybou dopustila zhodu v ôsmej hre. Neskorší brejkbal odstránila smečom, hoci nie príliš presvedčivým, proti druhej hrozbe vyrukovala s odvážnou a dobre zvládnutou kombináciou servisu a vstúpeného zakončenia - 3:3. Hantuchová sa esom v jednoduchom geme posunula na 4:3 a po nátlakovom forhende viedla 30:0 na príjme. Ani v tomto prípade to ešte nebola predzvesť rozhodnutia - 4:4. 

Slovenka sa však v tejto fáze opierala o servis. Na 5:4 išla tzv. čistou hrou a v desiatom geme agilnou hrou vylúčila prípadný zvrat na niekoľkých loptičkách. Hantuchová celkovo predviedla komplexnejší, vyváženejší a sebavedomejší výkon, v dôležitých okamihoch mala viac guráže a odhodlania ísť úspechu v ústrety. Bola tvorivejšia a našla platnejší mix aktivity a trpezlivosti. 

Cesta Hantuchovej za trofejou: 
1. kolo: Casey Dellacquová (Aus., 139. vo svetovom rebríčku) 6:1, 7:6 (1) za 85 minút 
2. kolo: Laura Robsonová (V. Brit.-7/37.) 6:3, 6:4 za 78 minút 
3. kolo (osemfinále): Kristina Mladenovicová (Fr.-12/39.) 3:6, 7:6 (6), 6:4 za 145 minút 
štvrťfinále: Francesca Schiavoneová (Tal.-15/45.) 6:7 (8), 6:4, 7:6 (3) za 203 minút 
semifinále: Alison Riskeová (USA/167.) 5:7, 6:1, 6:4 za 132 minút 
finále: Donna Vekičová (Chor./89.) 7:6 (5), 6:4 za 101 minút 

Prehľad najvýznamnejších úspechov Daniely Hantuchovej vo dvojhre: 

Grandslamové turnaje: 
Australian Open (Melbourne): semifinále 2008, štvrťfinále 2003, osemfinále 2006 a 2007 
Roland Garros (Paríž): osemfinále 2002, 2006, 2010 a 2011 
Wimbledon (Londýn): štvrťfinále 2002, osemfinále 2006, 2007 a 2009 
US Open (New York): štvrťfinále 2002, osemfinále 2009 

Tituly (6): 
2002: Indian Wells 
2007: Indian Wells, Linz 
2011: Pattaya 
2012: Pattaya 
2013: Birmingham 
Finále (9): 
2002: Filderstadt 
2004: Eastbourne 
2005: Los Angeles 
2006: Zürich 
2007: Bali, Luxemburg 
2010: Monterrey 
2011: Birmingham 
2012: Brisbane 
Semifinále (25): 
2001: Oklahoma City, Birmingham 
2002: Eastbourne, Montreal, New Haven, Linz 
2003: Antverpy 
2005: Dauha, Cincinnati, Filderstadt 
2006: Auckland 
2007: Dauha, Rím, Hertogenbosch, Stanford, Kalkata 
2008: Melbourne (Australian Open), Bali 
2009: Varšava 
2010: Charleston, San Diego, Bali (Turnaj majsteriek) 
2011: Štrasburg, Eastbourne 
2012: Luxemburg



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies