Nagy dnes oficiálne končí na poste splnomocnenca

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 09:13 • 2 min
Nagy dnes oficiálne končí na poste splnomocnenca

BRATISLAVA - Vláda by dnes mala definitívne rozhodnúť o odvolaní Lászlóa Nagya z postu splnomocnenca pre národnostné menšiny.

slovakia

left justify in out

Nagy minulú stredu požiadal listom premiéra Roberta Fica o uvoľnenie z funkcie po tom, ako ho k abdikácii vyzvalo predsedníctvo strany Most-Híd. Dôvodom výzvy bola skutočnosť, že vládny Smer-SD v parlamente nepodporil novelu zákona o používaní jazykov národnostných menšín, ktorou chceli poslanci za stranu Most-Híd odstrániť nesúlad zákona o jazykoch menšín a zákona o dráhach. Ak by novela prešla, železničné stanice a zastávky by sa mohli označovať dodatkovými tabuľami v jazyku národnostných

Súčasťou návrhu na odvolanie Nagya je aj dodatok štatútu splnomocnenca, podľa ktorej by mohol činnosť tohto úradu riadiť, usmerňovať a kontrolovať nielen splnomocnenec, ale aj osoba poverená vedúcim Úradu vlády Slovenskej republiky. Predložený materiál ešte neobsahuje návrh na vymenovanie nového splnomocnenca. „Aktuálne sa pripravuje proces odovzdania agendy. Zatiaľ sme len v štádiu hľadania nového mena. Ak budú známe ďalšie podrobnosti, Úrad vlády SR ich zverejní,“ informoval tlačový a informačný odbor úradu vlády. 

Ministri majú na stole aj výročnú správu o činnosti Slovenskej akadémie vied. Spomínajú sa v nej významné projekty tejto inštitúcie, medzi ktoré patria práce na objave neviditeľného plášťa, či výskum rastlín v zamorenej černobyľskej oblasti. Publikovali o nich aj vo svetovom vedeckom časopise Science. 

Jedným z projektov, ktoré mali aj veľký zahraničný ohlas, je práve experimentálne overenie magnetického plášťa. Naši vedci sa podieľali na vzniku neviditeľného plášťa, ktorý dokáže ochrániť objekt pred magnetickými vlnami. Vedci z Elektrotechnického ústavu SAV teoreticky ukázali, že špeciálne navrhnutý dvojvrstvový valec sa správa ako tieniaci plášť. Overili to aj experimentálne. „Okrem ideálneho tienenia takýto kompozit nenarúša vonkajšie jednosmerné magnetické pole, čím sa stáva pre magnetické pole neviditeľný,“ píše správa. 

Vedci z Ústavu zoológie SAV zase zistili, že slovenský jedľový medovicový med predstavuje vhodnú a efektívnu alternatívu liečbu ochorení spojených s bakteriálnou infekciou. Medovicový med eliminoval infekciu a podporil hojenie dlhoročných gluteo-femorálnych fistúl. 

Kabinet by dnes mal vymenovať dvoch nových členov do predsedníctva Agentúry na podporu výskumu a vývoja na posty, ktoré sa uvoľnili po Marte Cimbákovej a Ivanovi Lesayovi. Títo sa vzdali svojich funkcií a ich členstvo zaniklo 31. mája. Nahradiť ich majú s účinnosťou od 13. júna Róbert Szabó a Anton Marcinčin. 

Vláda bude posudzovať aj zámer rezortu spravodlivosti na obstaranie zmeny spôsobu dokončenia stavby v budove bývalej polikliniky, ktorá by mala slúžiť ako Okresný súd Rimavská Sobota. Práce by si vyžiadali ešte päť miliónov eur. 

Nie je vylúčené, že kabinet sa dnes bude zaoberať aj situáciou po povodniach, najmä v súvislosti s hroziacim výskytom komárov v územiach, kde bola vysoká voda. Takýto materiál zatiaľ nie je v programe zaradený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies