Vyše 160 zamestnancov Smrečiny dostane výpoveď

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 12:06 • 2 min
Vyše 160 zamestnancov Smrečiny dostane výpoveď

BANSKÁ BYSTRICA - Zamestnancov skrachovanej banskobystrickej firmy Smrečina Hofatex, ktorej majetok je od konca mája v konkurze, začne správca konkurznej podstaty od utorka odovzdávať výpovede.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedla odborová predáčka v tomto podniku Helena Šikulová, výpovede dostane vyše 160 zamestnancov, vrátane všetkých robotníkov. V podniku zatiaľ zostáva pracovať len päť ľudí z finančného a personálneho oddelenia. Na mieste budú aj pracovníci banskobystrického úradu práce, ktorí tak prepusteným uľahčia hneď sa zaevidovať a požiadať o podporu v nezamestnanosti. Šikulová očakáva, že zamestnanci budú súhlasiť s výpoveďami dohodou, keďže tak budú mať hneď nárok na podporu v nezamestnanosti. Po výpovede si zamestnanci nebudú chodiť priamo do Smrečiny, ale do prenajatých priestorov pri podniku, keďže Smrečinu už energetici odpojili od dodávok elektriny.

Vedúca oddelenia sprostredkovania a poradenstva na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny v Banskej Bystrici Zuzana Bartkovičová potvrdila, že po dohode s vedením podniku zriadi úrad v mieste podávania výpovedí dočasné vysunuté pracovisko. Okrem zaevidovania medzi uchádzačov o prácu tam pracovníci úradu prepusteným zamestnancom poskytnú aj poradenské služby. Podľa zatiaľ posledných oficiálnych informácií bola ku koncu apríla v okrese Banská Bystrica 9,52-percentná nezamestnanosť. 

Smrečina Hofatex, výrobca drevovláknitých izolačných dosiek pre stavebníctvo, bola od decembra v reštrukturalizácii. Od 26. apríla ostávali jej zamestnanci postupne doma so 60 percentami mzdy a 14. mája, keď ich tam reálne pracovalo len zhruba 20, firma úplne zastavila výrobu. Jej reštrukturalizačný správca podal návrh na vyhlásenie konkurzu 6. mája, konkurz je vyhlásený od 27. mája.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies