Taliban zaútočil na letisko v Kábule

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 11:03 • 2 min
Taliban zaútočil na letisko v Kábule

KÁBUL - Militanti afganského Talibanu v pondelok zaútočili granátmi a strelnými zbraňami na letisko v Kábule, kde obsadili dve rozostavané budovy v okolí, afganským bezpečnostným silám sa ich však po niekoľkých hodinách podarilo zneškodniť.

slovakia

left justify in out

Podľa vyhlásenia kábulského policajného náčelníka Mohammada Ajúba Salángího zahynulo všetkých sedem útočníkov, pričom dvaja z nich sa usmrtili sami, keď odpálili výbušninu na vlastných telách.

Silné výbuchy a paľba z malých strelných zbraní sa pri letisku na severovýchodnom okraji Kábulu ozývali najmenej štyri hodiny. Útočníkom sa nepodarilo preniknúť do samotného komplexu, všetky lety však boli operatívne zrušené alebo odklonené. Hovorca Talibanu, ktorý potvrdil zodpovednosť hnutia za útok, informoval o vysokom počte obetí v radoch afganských a zahraničných síl, čo však druhá strana poprela. Podľa Salángího bezpečnostné zložky neutrpeli žiadne straty a rovnako neevidujú ani prípadné usmrtenie civilistov. V prísne stráženom komplexe letiska, kde sa nachádzajú civilné i vojenské terminály, útočníci nespôsobili žiadne škody. Medzinárodná koalícia pod velením NATO, ktorá má na letisku základňu, potvrdila svoje zapojenie do zásahu, hlavnú zásluhu na odrazení útoku však pripisujú afganským jednotkám rýchleho nasadenia. Ich "statočnosť a odvahu" ocenila okrem iných aj hovorkyňa prezidenta Hámida Karzaja. 

Porovnateľný útok sa v Kábule odohral naposledy 24. mája, keď bol terčom Talibanu komplex Medzinárodnej organizácie pre migráciu v centre mesta, pričom zahynuli dvaja civilisti, jeden policajt a štyria militanti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies