Figeľ: EÚ potrebuje renesanciu priemyslu, ak chce udávať tempo rozvoja

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:58 • 2 min
Figeľ: EÚ potrebuje renesanciu priemyslu, ak chce udávať tempo rozvoja

BRUSEL - Stratégiou EÚ v oblasti priemyselnej politiky je do roku 2020 dosiahnuť 20-percentný podiel priemyselnej výroby na celkovej ekonomickej produkcii únie.

slovakia

left justify in out

Uviedol to predseda Európskej komisie (EK) José Manuel Barroso počas štvrtkového seminára o potrebe reformy priemyselnej politiky v Bruseli. Slovensko na konferencii zastupoval podpredseda NR SR Ján Figeľ. Prvý slovenský eurokomisár patrí do 12-člennej pracovnej skupiny, ktorú zriadil komisár pre priemysel Antonio Tajani. Cieľom tejto skupiny je formovanie novej priemyselnej politiky EÚ.

Figeľ v rozhovore pre TASR uviedol, že treba súhlasiť so slovami Barrosa, že priemysel je jedným z rozhodujúcich faktorov pre budúci rozvoj EÚ, lebo zabezpečuje ekonomický rast a zamestnanosť. Bruselská konferencia sa konala pod názvom "Priemyselná renesancia," čo podľa Figeľa znamená, že aj v 21. storočí Európa potrebuje obnovu priemyselnej schopnosti, aby bola konkurencieschopná a aby patrila medzi tých, ktorí udávajú tempo rozvoja a modernizácie.

"V posledných desaťročiach mnohé tradičné odvetvia sa z Európy vytrácajú. Pokračuje trend delokalizácie do Indie, Číny, Brazílie a podobne," upozornil Figeľ. A dodal, že Európa musí pridať hlavne v oblasti nových technológií, ale aj vesmírneho výskumu a letectva, biotechnológií a farmaceutického priemyslu, ak chce zostať popredným svetovým hráčom.

Figeľ uviedol, že ak EÚ dnes predstavuje z hľadiska priemyselného portfólia 16 percent celkovej ekonomickej produkcie, do roku 2020 by to malo byť aspoň 20 percent. Z hľadiska ďalších číselných údajov je podľa neho dôležité pripomenúť, že priemysel v EÚ vytvára 75 percent exportov, asi 85 percent investícií do vedy a výskumu a v tejto sfére pracuje vyše 75 miliónov ľudí.

"Je to rozhodujúca časť ekonomiky. Chceme, aby Európa bola silná, vitálna a konkurencieschopná aj v 21 storočí," opísal Figeľ ciele bruselskej konferencie, na ktorej sa okrem politických zástupcov z EÚ a z jej členských štátov zúčastnili aj predstavitelia podnikateľskej a vedeckej sféry.

Účastníci konferencie prediskutovali viacero zásadných oblastí pre ďalší rozvoj a napredovanie európskeho priemyslu, pričom sa zhodli na potrebe duálneho vzdelávania (teoretického aj odborného), dostupnosti financovania pre malé a stredné podniky, ktoré zabezpečujú 90 percent európskej zamestnanosti a tiež zlacnenie energetických vstupov, čomu má napomôcť zjednocovanie energetického trhu v únii. USA a Čína, hlavní konkurenti EÚ na svetovom trhu, majú dvakrát, respektíve trikrát lacnejšie ceny energií ako EÚ.

"Táto konferencia mala priniesť nové pohľady na stratégiu EÚ ktorá sa formuje od minulého decembra na základe dokumentu Európskej komisie. Som rád, že sa priemysel vracia do stredu záujmu, lebo toto miesto mu patrí. Potrebujeme celkové ukotvenie pohľadu na priemysel ako dôležitej súčasti modernizácie Európy, jej revitalizácie z hľadiska zamestnanosti, rastu a postavenia vo svete," uviedol Figeľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies