V Česku pred povodňami evakuovali už viac ako 19-tisíc ľudí

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 10:59 • 2 min
V Česku pred povodňami evakuovali už viac ako 19-tisíc ľudí

PRAHA - Už viac ako 19.000 ľudí evakuovali v Českej republike v súvislosti s pokračujúcimi povodňami, pričom ďalší sa na opustenie domovov pripravujú. Vyše polovicu evakuovaných predstavujú obyvatelia Ústeckého a tretinu Stredočeského kraja, informoval dnes Český rozhlas.

slovakia

left justify in out

Hladina Labe stále stúpa a jej kulminácia sa očakáva dnes popoludní na úrovni 11,1 až 11,5 metra. V noci by mala voda začať pomaly klesať. Tok rieky sa však spomalil a preto hladina zostane vysoká zrejme až do konca týždňa. 

Tretí stupeň povodňového nebezpečenstva stále trvá na 25 miestach ČR, pričom na Labe v stredočeskom Mělníku a na Kamenici v severočeskom Hřensku platí extrémny stupeň ohrozenia. Na juhu Čiech už hladiny väčšiny vodných tokov klesajú, naopak začali stúpať na Morave a v Sliezsku, kde momentálne prerušovanie prší. 

Tisíce obyvateľov ČR naďalej zostávajú bez elektriny a plynu. Situácia sa podľa Českej televízie už zlepšuje v Prahe, kde energetici postupne zapájajú odpojené odberné miesta. Od dodávok vody je odpojených asi 23.000 ľudí.

Vlaky nepremávajú asi na siedmich regionálnych tratiach. Dnes ráno zostávalo neprejazdných 99 úsekov ciest druhej a tretej triedy - hlavne v stredných Čechách, v Ústeckom kraji a v Prahe, čo je o niekoľko desiatok menej než v utorok. 

Českým poisťovniam sa ozvali už tisíce vytopených klientov. Podľa odhadov sa škody rátajú v miliardách korún. Ministerstvo obchodu a priemyslu predložilo vláde návrh na odklad platenia daní pre zatopené firmy.

Aj napriek poklesu Vltavy v českej metropole so záplavami stále bojuje pražská štvrť Zbraslav, predovšetkým oblasti ležiace pri sútoku Vltavy a Berounky. Viacero miestnych lokalít je uzavretých, pričom sa intenzívne prečerpáva voda cez protipovodňové steny. V časti Modřany sa už vodu podarilo odčerpať. Otvorenie celého metra môže potrvať aj niekoľko dní. 

Krízový štát v Ústeckom kraji aktuálne rieši problém rozpadávajúcej sa protipovodňovej hrádze na Labe. Podnik prerušil svoju činnosť už v nedeľu a jeho zamestnancov evakuovali. Celkovo už v kraji muselo svoje domovy opustiť 10.000 ľudí. 

V Mělníku intenzívne presakuje hrádza chrániaca mesto v úseku asi 100 metrov, pričom hrozí zaplavenie štvrte Mlazice. Hasičom sa podarilo pätu hrádze mierne spevniť panelmi a ďalším materiálom. 

Vo štvrti Střekov v Ústí nad Labem sa voda v noci nadnes preliala cez mobilné protipovodňové steny a tamojšie nábrežie sa veľmi rýchlo plní vodou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies