Mladí by mali získať pracovné skúsenosti už počas školy

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 13:13 • 2 min
Mladí by mali získať pracovné skúsenosti už počas školy

BRATISLAVA - Ak chceme zlepšiť zamestnanosť mladých, tak by sme im mali podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka dať možnosť získať pracovné skúsenosti už počas školy. Ako povedal v rozhovore pre agentúru SITA, pre firmy by sa tak stali atraktívnejší, pretože by sa znížili náklady na ich zapracovanie. V súčasnosti to majú mladí pri hľadaní práce ťažké, pretože firmy podľa neho chcú ľudí, ktorí už majú prax.

slovakia

left justify in out

 „Dlhodobo vyzývame vládu, aby študenti stredných a vysokých škôl mohli aspoň pol roka praxovať vo fungujúcich podnikoch a organizáciách. Výrazne by to zvýšilo ich šancu zamestnať sa,“ povedal Moravčík. Zmysluplnosť návrhu potvrdili aj odporúčania Európskej komisie. „Dúfame, že teraz už vláda konečne prestane ignorovať požiadavku na zmenu školstva z teoretického na praktické,“ dodal.

Vláda doteraz podľa Moravčíka nenavrhla opatrenia, ktoré by udržateľne zvýšili zamestnanosť mladých. „Smeru sa zatiaľ darí len vytvárať dočasné pracovné miesta, ktoré zaniknú spolu s ich podporou z eurofondov. Skutočným riešením nezamestnanosti mladých by bola práve zmena školstva z teoretického na praktické,“ povedal podpredseda KDH.

Štát by mal podľa Moravčíka finančne motivovať školy, aby vybavovali prax pre svojich študentov a aby ich učili to, čo podniky v okolí vyžadujú. „Podniky, ktoré pomôžu prakticky vzdelávať mladých ľudí, by mali mať tiež vytvorené také podmienky, aby sa im to vyplatilo. Vznikol by tak systém, ktorý bude výhodný pre každého. Jediné, čo tomu stojí momentálne v ceste, je neochota vlády,“ konštatoval Moravčík.

Európska komisia vo svojich odporúčaniach pre Slovensko upozornila na to, že nezamestnanosť mládeže máme jednu z najvyšších v EÚ. Slovensku by podľa nej pomohla spolupráca medzi podnikmi a vzdelávacími inštitúciami. Odporúča nám posilniť poskytovanie vzdelávania priamo na pracovisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies