Volejbal: Slovenky chcú zdolať Bielorusky a postúpiť na ME

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 14:53 • 2 min
Volejbal: Slovenky chcú zdolať Bielorusky a postúpiť na ME

POPRAD - Vo štvrtok popoludní odcestovali slovenské volejbalové reprezentantky z Popradu, kde absolvovali takmer dvojtýždňové herné sústredenie, do poľského Krakova, odkiaľ sa v piatok letecky presunú cez Varšavu do bieloruskej metropoly Minsk a potom autobusom do vyše 200 km východne vzdialeného Magiľova.

slovakia

left justify in out

Tam ich v sobotu 1. júna čaká prvý z dvojice barážových zápasov o postup na tohtoročné majstrovstvá Európy vo Švajčiarsku a Nemecku. Odveta je na programe na budúci týždeň vo štvrtok 6. júna v Poprade. Hrá sa podľa "pohárových" pravidiel Európskej volejbalovej konfederácie (CEV), teda na dve víťazstvá. V prípade stavu 1:1 na zápasy rozhodne o postupujúcom tzv. zlatý set, ktorý sa odohrá bezprostredne po druhom dueli ako tajbrejk do pätnásť s minimálne dvojbodovým rozdielom na konci.

"Je to psychicky extrémne náročné. Dva zápasy sa hrajú iba na víťazstvá, sety nehrajú žiadnu rolu. No a potom má o postupujúcom rozhodnúť tajbrejk. To vie byť kruté. Nezostáva však nič iné, len sa s tým vyrovnať," skonštatoval pred odchodom výpravy v rozhovore pre SITA tréner slovenskej ženskej reprezentácie Miroslav Čada.

Jeho zverenky v závere uplynulého týždňa úspešne zvládli prvú vážnu úlohu v reprezentačnej sezóne - vyhrali kvalifikačný turnaj prvej fázy o postup na budúcoročné majstrovstvá sveta v Taliansku a z prvej priečky postúpili priamo do finálovej tretej fázy, ktorá sa bude hrať až v januári 2014. "Samozrejme, že nás to potešilo, zdvihlo náladu i sebavedomie. Ukázalo nám to, že sme na správnej ceste. Objavili sa aj drobné chyby a nedostatky, na odstránení ktorých sme v tréningoch pracovali," pridala sa smečiarka Ivana Bramborová.

Podľa 28-ročnej odchovankyne žiarskeho volejbalu je v tíme výborná atmosféra. "Tvoríme veľmi dobrú partiu, rozumieme si, neobjavujú sa ani náznaky problémov. Všetci máme jeden cieľ - veľmi túžime nad Bieloruskami vyhrať a postúpiť na majstrovstvá Európy. Podľa toho vyzerá aj naše tréningové nasadenie, dávame do toho naozaj všetko. Verím, že to prinesie ovocie a súboj o postup zvládneme," optimisticky tvrdí hráčka, ktorá uplynulú sezónu strávila v Taliansku v klube Igor Gorgonzola Novara.

Slovenky sa s Bieloruskami stretli doteraz dvakrát. V roku 2005 na kvalifikačnom turnaji v portugalskom Santo Tirso o postup na majstrovstvá sveta 2006 zvíťazili 3:1, o dva roky neskôr na olympijskej predkvalifikácii v bulharskom Gabrove o postup do Pekingu presne takým istým pomerom setov prehrali. Odvtedy však uplynulo už veľa času a teraz nastúpia proti sebe úplne iné zostavy. Realizačný tím sa preto snažil zohnať o Bieloruskách čo najviac informácií.

"Máme video z ich minulotýždňových zápasov v kvalifikácii o postup na majstrovstvá sveta a aj z prípravného zápasu s poľským klubom Bialsko-Biala. Materiálu máme dosť," vyslovil spokojnosť so "špionážou" lodivod slovenského tímu a pokračoval: "Sú to všetko vysoké volejbalistky, v tomto budú mať nad nami prevahu. My sa musíme sústrediť na maximálne zrýchlenie hry, ale aj na obranu ich kľúčových hráčok."

Šance súperov hodnotí ako maximálne vyrovnané. "Majú veľa legionárok, ich základná šestka je zložená z hráčok, ktoré pôsobia v prestížnych zahraničných ligách. Asi najväčšou hviezdou je smečiarka Tatiana Markevičová, ktorá hráva v špičkovom európskom klube, francúzskom Cannes," pridal Miroslav Čada.

Odhodlanie Slovenkám nechýba. Odchádzali s presvedčením, že Bielorusky sú zdolateľné. "Nie, nemáme z nich strach. Sme presvedčené, že to zvládneme. Videli sme ich na videu, tréner nám kázal, kde majú silné stránky a naopak, kde sú ich slabiny. Sú to všetko kvalitné volejbalistky, podcenenie neprichádza do úvahy. Vieme, že majú kvalitnú obranu. Mala by na nich platiť rýchla hra. Ak podáme sústredený špičkový výkon, mali by sme sa tešiť my," sformulovala azda za celé družstvo hlavné myšlienky Ivana Bramborová.

Tréner hráčkam ani nemusel vysvetľovať, o čo idú hrať. Veď práve účasť na majstrovstvách Európy by mnohým z nich mohla pootvoriť dvere do sveta "veľkého" volejbalu. "Motivácia je obrovská. Pre tento úvodný reprezentačný blok je to jednoznačná priorita, absolútny vrchol. Keby sme neuspeli minulý týždeň v kvalifikácii o majstrovstvá sveta, máme šancu na reparát. Tu však už žiadna ďalšia šanca nie je. Každá jedna hráčka pristupuje k tomu zodpovedne. Ja osobne sa na súboje s Bieloruskami veľmi teším," dodala Ivana Bramborová.

Slovenky vlani v septembri nevyužili šancu na priamy postup na kontinentálny šampionát. Na kvalifikačných turnajoch v Poprade a izraelskom meste Raanana dvakrát podľahli Španielkam 2:3, v druhom prípade mali dokonca v tajbrejku päť mečbalov. Keby jeden z nich premenili, už by mali účasť na šampionáte vo vrecku. "Baráž s Bieloruskom neberiem ako reparát. My sme hrali o postup so Španielkami, ktoré patria do širšej európskej špičky. Chýbala nám jediná lopta. Dopadlo to takto, teraz máme druhú šancu. Verím, že ju využijeme," vyslovil presvedčenie skúsený kouč, ktorý slovenskú ženskú reprezentáciu dostal na ME už v rokoch 2003, 2007 a 2009. "Ideme sa do Magiľova pobiť o víťazstvo v zápase, nie nejakom sete," uzavrel Miroslav Čada.

Nominácia SR na úvodný barážový zápas o postup na majstrovstvá Európy v Nemecku a Švajčiarsku s Bieloruskom v Magiľove (v sobotu 1. júna o 17.00 SELČ):
Nahrávačky: Martina Viestová (1. VC Wiesbaden/Nem.), Katarína Dudová (Sokol Frýdek-Místek/ČR)
Smečiarky: Ivana Bramborová (Igor Gorgonzola Novara/Tal.), Miroslava Kuciaková (Slávia EU Bratislava), Dominika Drobňáková (Doprastav Bratislava), Paula Kubová (VK Spišská Nová Ves)
Blokárky: Tatiana Crkoňová, Jaroslava Pencová (obe Doprastav Bratislava), Simona Kóšová (Slávia EU Bratislava)
Univerzálky: Solange Paula Pereirová Soaresová (VK AGEL Prostějov/ČR), Monika Stankovianska (Doprastav Bratislava)
Libero: Dominika Valachová (Dinamo Bukurešť/Rum.)

Realizačný tím:
Hlavný tréner: Miroslav Čada
Asistentka trénera: Monika Smák
Manažér tímu: Jozef Sklenár
Fyzioterapeuti: Peter Tuhý, Ján Sirocký
Kondičný tréner: Milan Kamenský
Lekár: Igor Prekop
Štatistik: Lukáš Miček



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies