Návštevníkov NBS lákalo zlato i milión eur

NETKY.SK • 25 Máj 2013, 13:29 • 2 min
Návštevníkov NBS lákalo zlato i milión eur

BRATISLAVA – Zlatú tehličku, milión eur v bankovkách rôznej nominálnej hodnoty, kanceláriu guvernéra i panorámu Bratislavy z najvyššej budovy na Slovensku.

slovakia

left justify in out

To všetko môžu vidieť návštevníci dnešného Dňa otvorených dverí (DOD) v priestoroch Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave.

Program Dňa otvorených dverí sa začal o 9.00 h, podľa informácií Jany Kováčovej, vedúcej tlačového oddelenia NBS, sa už pred otvorením tvoril pred budovou dlhý rad návštevníkov všetkých vekových kategórií. "Už počas prvej hodiny navštívilo NBS viac ako 700 ľudí," dodala Kováčová. Centrálna banková inštitúcia a jej ústredie bude hostiť návštevníkov DOD do 15.00 h.

NBS predstavuje svoje najzaujímavejšie priestory. Jedna z najväčších atrakcií je panoramatický pohľad na Bratislavu z 30. poschodia, kde je zároveň aj zasadacia miestnosť Bankovej rady NBS. Mnohí návštevníci využili možnosť odfotografovať sa na mieste, kde sedí guvernér NBS Jozef Makúch. Pre návštevníkov je otvorená aj jeho kancelária na 10. poschodí.

Guvernér NBS bude tiež odpovedať na otázky návštevníkov, s ktorými sa stretne. Túto príležitosť sa rozhodol využiť aj pán Ján z Bratislavy. "Zaujíma ma, akým spôsobom funguje NBS v situácii, keď rozhodujúce menové záležitosti ostali v kompetencii Európskej centrálnej banky".

Návštevu NBS ako spestrenie predpoludnia pre svoje tri deti využil pán Miroslav z Bratislavy. "Deti sú zvedavé najviac na bankovky a ja budem rád, keď sa priučia, ako to tu funguje, ako približne vyzerá taký bankový systém".

NBS v rámci Dňa otvorených dverí ponúka aj pohľad na svet peňazí z rôznych uhlov tematických výstav. "Ide napríklad o novú výstavu Európskej centrálnej banky Nová tvár eura, výstavu výtvarných návrhov slovenských euromincí, ale aj ukážky falzifikátov bankoviek či exponátov Múzea mincí a medailí v Kremnici," uviedla Kováčová.

Spomienku na DOD v NBS si mnohí odnesú aj vďaka fotografii pri zlatej tehličke či milióne eur, ktorý NBS predstavila v kope bankoviek rôznych nominálnych hodnôt.

Do súťaže NBS "Povieme to farbičkami" poslali školáci 90 výtvarných diel

V rámci dnešného Dňa otvorených dverí v ústredí Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave vyhlásili aj výsledky súťaže v kreslení "Povieme to farbičkami", určenej pre deti druhého stupňa základných škôl. Chlapci a dievčatá mali vo svojich prácach ukázať, ako vidia svojimi očami NBS a jej úlohy. Víťazné dielo vytvorila siedmačka Alžbeta Budášová zo Stropkova.

"Do súťaže sme dostali 90 prác detí z celého Slovenska," uviedla vedúca tlačového oddelenia NBS Jana Kováčová. "Kresby zobrazovali budovu, peniaze, ľudí z NBS, dostali sme dokonca aj trojrozmerné modely," informovala s tým, že viacero prác bolo od menších detí, ako bola cieľová skupina. "Tých sme odmenili špeciálnymi oceneniami," dodala.

Guvernér NBS Jozef Makúch ocenil nápaditosť jednotlivých prác. "Potešila nás prejavená hravosť a tiež to, ako pochopili, čo je a čo robí centrálna banka," prihovoril sa prítomným.

Práce hodnotila odborná porota, v ktorej okrem pracovníkov NBS boli aj výtvarníčka Milica Doláková a grafik Bedrich Schreiber. Práce hodnotila z hľadiska výtvarnej stránky, originality i individuálneho prístupu. Víťazkou sa stala Alžbeta Budášová zo Stropkova, žiačka 7. triedy ZŠ Konštantínova. Vytvorila koláž, v ktorej spojila tváre ľudí NBS spolu s prvkami, ktoré predstavujú činnosti a aktivity centrálnej banky. Na svojom diele pracovala štyri hodiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies