Platiniho starosti: Ovplyvňovanie zápasov, diskriminácia a peniaze

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 16:23 • 2 min
Platiniho starosti: Ovplyvňovanie zápasov, diskriminácia a peniaze

LONDÝN - Ovplyvňovanie výsledkov stretnutí, prejavy diskriminácie rôzneho druhu a finančná nedisciplinovanosť - to sú podľa Michela Platiniho hlavní nepriatelia súčasného futbalu na starom kontinente. Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) ich vymenoval v prejave pred delegátmi piatkového kongresu v Londýne.

slovakia

left justify in out

"Problém číslo jeden je manipulácia so zápasmi a nezákonné tipovanie. Náš monitorovací systém a sieť kontrol v každej krajine odvádzajú síce prospešnú prácu, ale stále to nestačí. Nemáme dočinenia s malými rybami, ktoré sa len tak ľahko vzdajú svojej koristi. Zdá sa, že v niektorých prípadoch majú prsty organizácie podobné mafii, ktoré používajú zápasy a s nimi aj celý náš šport na pranie špinavých peňazí. Každé jedno zmanipulované stretnutie je útokom na dušu futbalu. Vyzývam všetky členské krajiny, aby sa pričinili o zavedenie špeciálnych zákonov proti ovplyvňovaniu športových podujatí, ktoré by poskytli dôležité legislatívne nástroje v nekompromisnom boji s podvodmi," povedal francúzsky šéf európskeho futbalu.

Pre odstránenie rasovej či sexuálnej diskriminácie sú podľa neho dôležité nie len prevencia a výchova, ale aj sankcie. Preto výkonný výbor UEFA na štvrtkovom zasadnutí prijal prísnejší disciplinárny poriadok, ktorý vstúpi do platnosti 1. júna 2013. Za rasistické prejavy svojich priaznivcov bude každý tím pykať po prvom priestupku čiastočným uzavretím štadióna, po druhom diváci nebudú mať prístup na tribúny vôbec a klub zaplatí pokutu 50-tisíc eur. Ak sa previní rasovo diskriminačným správaním hráč alebo funkcionár, nasledovať bude minimálne desaťzápasový dištanc. Trest za inzultáciu rozhodcu vzrastie z dvoch na tri stretnutia zastavenia činnosti, napadnutie mužov s píšťalkou alebo zástavkou bude znamenať minimálne 15-zápasový dištanc. Rezolúciu o trestoch za rasizmus by mal v piatok vydať aj kongres UEFA.

Platini nezabudol pripomenúť dôležitosť dodržiavania finančného fair play európskymi klubmi v zložitej ekonomickej situácii na celom kontinente. "Je povinnosťou UEFA zasiahnuť a trestať nedisciplinované kluby, aby sme zabránili kolapsu súčasného systému a prasknutiu veľkej bubliny, v ktorej si niekto žije nad svoje pomery," povedal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies