Americká armáda kritizuje Moskvu za predaj zbraní Sýrii

NETKY.SK • 18 Máj 2013, 12:11 • 2 min
Americká armáda kritizuje Moskvu za predaj zbraní Sýrii

WASHINGTON - Dodanie ruských protilodných rakiet Sýrii "posmelí" režim a podporí občiansku vojnu v krajine. V piatok to uviedol náčelník generálneho štábu americkej armády Martin Dempsey. Vyjadrenia generála sú prvým oficiálnym potvrdením zo strany vlády Spojených štátov, že Moskva poslala Damasku takéto strely.

slovakia

left justify in out

"Je to prinajmenšom nešťastné rozhodnutie, ktoré posmelí režim a predĺži utrpenie," skonštatoval Dempsey na tlačovej konferencii.

Ako prvý o dodávkach zbraní informoval vo štvrtok americký denník New York Times citujúci nemenovaných bezpečnostných predstaviteľov USA. Podľa správy si Sýria pobrežný obranný systém objednala od Moskvy ešte v roku 2007, pričom prvé jeho súčasti dostala začiatkom roku 2011. Podľa bezpečnostných expertov to signalizuje pokračujúcu silnú podporu sýrskej vlády zo strany Ruska. Rovnako vo štvrtok článok z dielne ďalšieho amerického denníka The Wall Street Journal uvádza, že Rusi poslali na svoju základňu v Sýrii najmenej desať bojových lodí. Týmto krokom chce Kremeľ údajne "odstrašiť" Západ a Izrael od prípadnej vojenskej intervencie voči Damasku. 

Rusko chce predať Sýrii aj sofistikovaný systém protivzdušnej obrany. Sýrsky prezident Baššár al-Asad sa už niekoľko rokov usiluje získať ruský obranný raketový systém S-300, ktorý je použiteľný proti nepriateľským lietadlám ako aj proti balistickým raketám. Západné krajiny stále tlačia na Rusov, aby takýto systém Sýrii nedodali. 

Rusko je dlhoročným spojencom Sýrie a od začiatku konfliktu blokuje medzinárodné snahy izolovať režim prezidenta al-Asada pre jeho tvrdé potláčanie opozície. Občianska vojna v Sýrii, ktorá sa začala v marci 2011 pokojnými protivládnymi demonštráciami, si už vyžiadala podľa údajov OSN viac ako 80 000 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies