Pri útokoch na mešity zahynuli desiati ľudia

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 13:16 • 2 min
Pri útokoch na mešity zahynuli desiati ľudia

PEŠÁVAR - Najmenej desať ľudí prišlo dnes o život a viac ako 30 ďalších utrpelo zranenia pri útokoch na dve mešity, ku ktorým dnes došlo v provincii Chajbar Paštúnchvá na severozápade Pakistanu.

slovakia

left justify in out

Obe mešity, kam chodievajú vyznávači sunnitskej vetvy islamu, sú po útokoch vážne poškodené. Strecha jednej z nich sa prepadla, uviedol podľa agentúry AP miestny policajný veliteľ. 
Jeden z očitých svedkov povedal, že k explózii prvej z mešít došlo krátko po začiatku tradičných piatkových modlitieb. Svedok sa po druhom útoku ponáhľal k druhej mešite, na ktorej sa po výbuchu preborila strecha a vypukol požiar. Podľa jeho slov zostalo pod ruinami zasypaných veľa ľudí. Na mieste zasahovali záchranári a hasiči.
K útokom sa bezprostredne nikto neprihlásil, ale podozrenie v podobných prípadoch padá na pakistanskú odnož hnutia Taliban. Táto militantá organizácia už niekoľko rokov podniká v Pakistane útoky, pri ktorých prišli o život stovky civilistov a príslušníkov bezpečnostných zložiek. 
Pakistanská armáda sa v poslednom čase zamerala na severozápad krajiny, kde však počas operácií proti Talibanu narazila na dobre vycvičené jednotky schopné podnikať útoky takmer každodenne. Taliban nedávno spustil veľkú sériu útokov, ktorých cieľom bolo destabilizovať situáciu pred parlamentnými voľbami vypísanými na 11. mája. Pakistanskí voliči sa však útokmi nedali zastrašiť a do hlasovacích miestností prichádzali v hojnom počte.  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies