Venezuele sa míňa toaletný papier

NETKY.SK • 16 Máj 2013, 16:51 • 2 min
Venezuele sa míňa toaletný papier

CARACAS - Najprv sa vo Venezuele minuli zásoby mlieka, masla, kávy a kukuričnej múky. Teraz tam dochádza tá najzákladnejšia potreba - toaletný papier.

slovakia

left justify in out

Socialistická vláda obvinila z nedostatku tohto tovaru svojich politických odporcov - tak ako v iných podobných prípadoch. Zároveň vláda oznámila verejnosti, že dovezie do krajiny 50 miliónov roliek papiera, aby doplnila zásoby.
To však bola iba slabá útecha pre spotrebiteľov, ktorí sa dnes zo všetkých síl snažili toaletný papier zohnať.
"Toto je posledná kvapka," uviedol zákazník, ktorý obchádzal obchody v centre venezuelskej metropoly Caracas a hľadal papier. "Mám 71 rokov a také niečo som ešte nezažil," dodal.
Jeden supermarket v centre Caracasu, v ktorom sa dnes bol pozrieť redaktor tlačovej agentúry AP, nemal už žiaden toaletný papier. Iný supermarket práve dostal novú dodávku, ale rýchlo ho zaplnili rady čakajúcich zákazníkov, keď sa to dozvedeli.
"Zháňam ho už dva týždne," povedala jedna žena.
Ekonómovia tvrdia, že nedostatok tovarov vo Venezuele pramení z regulácie cien, ktorej cieľom je dosiahnuť, aby bol základný tovar dostupný aj pre najchudobnejšie vrstvy spoločnosti. Príčinou je tiež vládna kontroly valút a cudzích mien.
"Problém s nedostatkovým tovarom sa bude iba zhoršovať, tak ako to bolo roky v Sovietskom zväze," uviedol Steve Hanke, profesor ekonómie na americkej Univerzite Johnsa Hopkinsa.
Venezuelský prezident Nicolas Maduro, zvolený po smrti Huga Cháveza ako pokračovateľ jeho "bolívarskej revolúcie", tvrdí, že nedostatky spôsobujú protivládne sily vrátane súkromného sektora, aby destabilizovali krajinu.
Vláda tento týždeň oznámila, že zo zahraničia dovezie 760.000 ton potravín a 50 miliónov kotúčov toaletného papiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies