Tisíce demonštrovali proti údajnému mučeniu väzňov

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 07:39 • 2 min
Tisíce demonštrovali proti údajnému mučeniu väzňov

MANÁMA - Tisíce prívržencov bahrajnskej opozície v piatok neďaleko hlavného mesta Manáma demonštrovali proti správam o mučení väznených odporcov režimu na čele s kráľom Hamadom bin Ísom al-Chalífom.

slovakia

left justify in out

Ľudia sa zhromaždili v okolí dediny ad-Dajh, kde žijú šiiti neuznávajúci vládu menšinových sunnitov. Podľa prítomných "tvrdé jadro" sunnitskej vlády odmieta návrhy šiitskej politickej väčšiny žiadajúcej demokratické zmeny vo fungovaní konštitučnej monarchie bohatej na ropu.

Arabská jar v roku zvrhla autoritárskych vládcov v Alžírsku, Egypte, Líbyi a Jemene, pričom v Sýrii pretrváva občianska vojna. Bahrajnská vládna dynastia však mohutné šiitské protesty v roku 2011 potlačila s pomocou sunnitských saudskoarabských posíl a udržala sa pri moci. Podľa ľudskoprávnych organizácii si tvrdé potlačenie nepokojov vyžiadalo približne 80 ľudských životov, stovky zranených a tisíce uväznených.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies