Portugalský premiér Passos predstavil nový balík úsporných opatrení

NETKY.SK • 4 Máj 2013, 09:36 • 2 min
Portugalský premiér Passos predstavil nový balík úsporných opatrení

LISABON - Portugalský premiér Pedro Passos Coelho v piatok oznámil, že vláda plánuje zrušiť 30-tisíc pracovných miest vo verejnom sektore, zvýšiť dôchodkový vek zo 65 na 66 rokov a predĺžiť pracovný týždeň štátnym zamestnancom z 35 na 40 hodín.

slovakia

left justify in out

Balík úsporných opatrení, ktorý má krajine zabezpečiť pokračovanie medzinárodnej finančnej pomoci, predstavil v rámci večerného príhovoru adresovaného všetkým občanom. Coelhova stredopravicová vláda očakáva, že nový "strednodobý program" prinesie štátu do roku 2016 úspory vo výške šiestich miliárd eur. Deficit verejných financií by mal vďaka nemu tento rok dosahovať približne 5,5 percenta hrubého domáceho produktu, zatiaľ čo v nasledujúcich rokoch by mal postupne klesnúť pod trojpercentnú hranicu dohodnutú v rámci eurozóny. Vláda týmto spôsobom reaguje na rozhodnutie ústavného súdu zo začiatku apríla, keď po zrušení viacerých nepopulárnych opatrení musela prehodnotiť svoje plány. Nový program teraz musí schváliť Európska komisia, Európska centrálna banka a Medzinárodný menový fond, ktoré od roku 2011 poskytujú Portugalsku finančnú pomoc v celkovej hodnote 78 miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies