Pentagón: KĽDR by časom mohla byť schopná zasiahnuť jadrovou zbraňou

NETKY.SK • 3 Máj 2013, 11:22 • 2 min
Pentagón: KĽDR by časom mohla byť schopná zasiahnuť jadrovou zbraňou

WASHINGTON - Pokračujúce úsilie rozvíjať svoje jadrové technológie a rakety dlhého doletu môže KĽDR v krátkom čase doviesť k stanovenému cieľu, ktorým je zasiahnutie USA jadrovou zbraňou, konštatuje sa v správe amerického ministerstva obrany predloženej v noci nadnes Kongresu.

slovakia

left justify in out

Dokument je prvou verziou výročnej správy, ktorej vypracovanie od Pentagónu vyžaduje zákon. V správe sa uvádza, že severokórejská raketa Tepodong-2 by za predpokladu adekvátnej konfigurácie - ako medzikontinentálna balistická raketa - mohla byť schopná niesť jadrový náklad a zasiahnuť niektoré časti USA.

Správa Pentagónu pripomína, že kľúčovou udalosťou, ktorá výrazne prispela k rozvoju balistických rakiet dlhého doletu, bol vlaňajší štart viacstupňovej rakety. Tá na obežnú dráhu Zeme vyniesla družicu. 

Pentagón ďalej konštatuje, že Pchjongjang napreduje aj vo vylepšovaní svojho jadrového zbrojného arzenálu, čoho potvrdením je aj jadrová skúška z februára toho roku. Podľa Pentagónu je KĽDR schopná pristúpiť k "ďalším jadrovým skúškam kedykoľvek".  

Dokument charakterizuje Severnú Kóreu ako jednu z najväčších bezpečnostných hrozieb pre USA v tejto časti sveta, a to vzhľadom na jej snahy vyvíjať jadrové zbrane a rakety, predávať zbrojné technológie do iných krajín, ako aj vzhľadom na jej provokatívne a destabilizujúce správanie.  

Pentagón svoju správu zverejnili v citlivom čase, keď sa ešte len postupne začína uvoľňovať napätie medzi Washingtonom a Pchjongjangom, ktorý v posledných dvoch mesiacoch stupňujúcimi sa slovnými útokmi vyvolal vo svete obavy z vypuknutia vojny na Kórejskom polostrove. 

Napätie medzi KĽDR a Západom výrazne stúplo po vypustení severokórejskej družice na obežnú dráhu a po februárovej jadrovej skúške, v ktorej dôsledku OSN sprísnila sankcie uvalené na KĽDR. Severná Kórea reagovala sériou vyhrážok, vrátane použitia jadrových zbraní voči južnému susedovi a USA, ktorých jednotky práve v tom čase mali v oblasti dlho vopred avizované spoločné vojenské cvičenie. V rámci demonštrácie vojenskej sily vtedy USA do regiónu vyslali neviditeľné bombardéry a iné lietadlá.

KĽDR v roku 2005 podpísala zmluvu, že sa vzdá svojho jadrového programu výmenou za ekonomickú pomoc zo zahraničia. Neskôr však od dohody odstúpila. Nový severokórejský vodca Kim Čong-un dokonca vyhlasuje, že jeho krajina sa jadrových zbraní nikdy nevzdá. Spojené štáty nedávno odmietli požiadavku Severnej Kórey na jej uznanie ako štátu disponujúceho jadrovými zbraňami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies