SaS obviňuje opozičných kolegov: Uzavreli zákulisnú dohodu s Ficom

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 14:19 • 2 min
SaS obviňuje opozičných kolegov: Uzavreli zákulisnú dohodu s Ficom

BRATISLAVA – Keďže strany Ľudovej platformy zatiaľ ukázali neschopnosť dohodnúť sa na prezidentskom kandidátovi, ale trúfajú si nominovať kandidáta na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), v strane SaS to vyvoláva podozrenie, že SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd konajú na základe zákulisných dohôd s Robertom Ficom.

slovakia

left justify in out

 „S tým Robertom Ficom a jeho Smerom, ktorí opakovane preukázali absolútnu nechuť akceptovať na čele NKÚ predstaviteľa opozície, nominanta SaS, ktorý má všetky odborné a morálne predpoklady dodržiavať pri kontrolnej činnosti dôsledne zákon. Takémuto správaniu sa hovorí kolaborácia,“ uviedli dnes liberáli.

O rozhodnutí Ľudovej platformy nominovať vlastného kandidáta na funkciu predsedu NKÚ sa SaS dozvedelo z médií. „Je to porušenie dohody a veľmi nešťastný príspevok Ľudovej platformy do opozičnej spolupráce, po ktorej volajú voliči," konštatujú liberáli. Za týchto okolností len ťažko môžu brať vážne zmienku o rozhovoroch, ktoré plánujú strany Ľudovej platformy na tému NKÚ uskutočniť s ostatnými opozičnými stranami. Dnešný stav pripomína SaS situáciu pred voľbami v roku 2011, keď strany dnešnej Ľudovej platformy po podľa liberálov nezmyselnom páde vlády uzatvorili so stranou Smer dohody a koalíciu so Smerom odmietli počas volebnej kampane až na veľký tlak verejnosti a médií. „Dnes vidíme, že strany Ľudovej platformy nič zo svojho starého oportunistického arzenálu nezabudli a nič nové sa nenaučili,“ uzatvárajú liberáli. 

Ľudová platforma dnes oznámila, že predloží vlastného kandidáta na post predsedu NKÚ a nepodporí kandidáta SaS. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ pred rokom po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. „Dohodli sme sa na základe počtov poslaneckých hlasov. SaS dnes nemá jedenásť poslancov, dnes má šesť. Došlo k zmene,“ vysvetlil predseda Mosta-Híd Béla Bugár s tým, že strany platformy, teda KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS budú o voľbe šéfa NKÚ rokovať aj s inými opozičnými stranami, aby im vysvetlili svoje postoje. Ľudová platforma má však podľa neho podmienku, ktorou je, aby voľba bola verejná pre hry, ktoré zažili od Smeru. 

Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát. Ani jeden z pokusov nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie. Smer-SD argumentuje, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Premiér už skôr navrhol, aby každá z opozičných strán predstavila svojho kandidáta, z ktorých by si Smer-SD vybral. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012, keďže parlament stále nezvolil jeho nástupcu, zostáva na čele úradu. Republiková rada SaS v pondelok schválila ďalšieho kandidáta na tento post. Liberálom sa však 16. apríla rozpadol poslanecký klub, keď ho opustili piati členovia skupiny Jozefa Kollára. Z 11 poslancov tak v klube SaS zostali šiesti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies