Thatcherovú pochovajú s vojenskými poctami

NETKY.SK • 9 Apríl 2013, 13:20 • 2 min
Thatcherovú pochovajú s vojenskými poctami

LONDÝN - Britské úrady v utorok zverejnili miesto aj termín pohrebu zosnulej expremiérky Margaret Thatcherovej.

slovakia

left justify in out

Uskutoční sa v stredu 17. apríla a smútočná ceremónia prebehne v londýnskej Katedrále svätého Pavla. Na rovnakom mieste dali Briti posledné zbohom aj Thatcherovej predchodcovi a najväčšej postave britských novodobých dejín Winstonovi Churchillovi.

Thatcherová síce nebude mať oficiálny štátny pohreb, pochovajú ju však s vojenskými poctami. Zúčastní sa na ňom aj kráľovná Alžbeta II. spolu s manželom Philipom, potvrdil Buckinghamský palác.

Thatcherovú pochovajú v rámci takzvaného ceremoniálneho pohrebu, čo je o stupeň nižšie ako štátny pohreb. Ten pritom vykonávajú len v prípade úmrtí monarchov a podobná pocta si vyžaduje súhlas kráľovnej. 

Bývalá britská premiérka zomrela v pondelok vo veku 87 rokov. Thatcherová, prezývaná aj Železná lady, pôsobila na čele britskej vlády v rokoch 1979 až 1990. Stala sa tiež prvou ženou na tomto poste v britskej histórii. Počas 11-ročného pôsobenia na čele britskej vlády sa jej podarilo stabilizovať ekonomiku krajiny a v spolupráci s americkým prezidentom Ronaldom Reaganom vrátila Londýn do pozície jedného z lídrov medzinárodného spoločenstva. Vo svojej vlasti mala však množstvo odporcov najmä z radov tých, ktorí jej reformy označovali za antisociálne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies