Slovensko je európskym lídrom vo využívaní odchovancov

NETKY.SK • 28 Marec 2013, 13:48 • 2 min
Slovensko je európskym lídrom vo využívaní odchovancov

BERN - Slovenské futbalové kluby patria na čelo európskeho rebríčka vo využívaní služieb vlastných odchovancov. Vyplýva to zo štúdie Medzinárodného centra pre športové výskumy (CIES) sídliaceho vo Švajčiarsku.

slovakia

left justify in out

Podľa výsledkov demografického výskumu, ktorý zahŕňa 473 klubov, 31 líg a 11 631 futbalistov, slovenské kluby dávajú príležitosť až 40,3 percenta hráčom z radov odchovancov. Druhé miesto v tomto rebríčku patrí Chorvátsku (39,7 %), na tretej priečke je Fínsko (33,8 %). Štúdia delí ligy do štyroch kategórií na základe ekonomickej úrovne. Vo všeobecnosti platí, že kluby najviac využívajúce služby odchovancov pôsobia v súťažiach s nízkou finančnou stabilitou, patria teda do štvrtej ekonomickej kategórie. Štúdia za odchovanca považuje hráča, ktorý vo veku od 15 do 21 rokov strávil v klube minimálne tri sezóny.

Slovenským klubom s najväčším počtom odchovancov (37) je FC Nitra. Podľa výskumu CIES mu patrí v tabuľke európskych klubov 14. priečka spoločne s Dinamom Záhreb a Dinamom Minsk. Nitrania vlani využili služby 20 hráčov z vlastnej akadémie v Corgoň lige a ďalších 17 hralo v ostatných slovenských a zahraničných mužstvách. FC Nitra predstihol v tejto štatistike aj také kluby ako Manchester United (36 odchovancov), PSV Eindhoven, Crvena zvezda Belehrad či Olympique Lyon (všetci po 34 odchovancov). 

Najviac talentov pre európsky futbal vychoval holandský Ajax Amsterdam. Štúdia, ktorej autormi sú Raffaele Poli, Roger Besson a Loic Ravenel, uvádza, že v 31 ligách na "starom kontinente" hralo v minulom roku až 69 odchovancov 31-násobného holandského šampióna. V tabuľke "liahní" patrí druhé miesto Partizanu Belehrad, nasledujú Hajduk Split, FC Barcelona, Sporting Lisabon a MTK Budapešť. Odchovancami Ajaxu sú napríklad Nigel de Jong (AC Miláno/Tal.), Rafael van der Vaart (Hamburger SV/Nem.), Wesley Sneijder (Galatasaray Istanbul/Tur.), Urby Emanuelson (FC Fulham/Angl.), Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur/Angl.), Gregory van der Wiel (Paríž St. Germain/Fr.) či Maarten Stekelenburg (AS Rím/Tal.). V akadémii Ajaxu sa objavili aj Švéd Zlatan Ibrahimovič, Juhoafričan Steven Pienaar či Uruguajčan Luis Suárez, tí však nesplnili výskumníkmi stanovené kritériá, preto ich neoznačili za odchovancov. 

Kluby z najchudobnejších líg v Európe dávajú najviac šancí hráčom z vlastných akadémií (v priemere až 27 % odchovancov). Do tejto kategórie patria súťaže z Bulharska, Chorvátska, Slovinska, Maďarska, Česka, Slovenska, Bieloruska a Fínska. "Tímy, ktorých súťaže sú značne finančne limitované, si zvolili športový a ekonomický model založený na vytvorení pridanej hodnoty, ktorá spočíva vo výchove a rozvoji talentov. Sú teda silne závislé od schopnosti vychovávať," uvádza sa v správe. Podiel odchovancov v piatich ekonomicky najsilnejších súťažiach (Anglicko, Francúzsko, Taliansko, Nemecko a Španielsko) je 17,2 percenta. Ak však zoberieme do úvahy ďalšiu skupinu bohatých krajín (Portugalsko, Škótsko, Holandsko, Turecko, Grécko a Rusko), ide dokonca iba o 15,2 percenta využívania talentov z vlastných zdrojov. Správa švajčiarskeho inštitútu ďalej uvádza, že pre "malé kluby" je nemožné udržať si najtalentovanejších hráčov dlhší čas. "Cieľ väčšiny takýchto tímov je vychovať mladého hráča a následne ho predať do bohatšieho klubu. Mnohé kluby s obmedzenými prostriedkami sa nachádzajú v chronickej finančnej i manažérskej nestabilite, ktorá im neumožňuje zamerať sa na dlhodobú politiku výchovy," uvádza sa ďalej v štúdii. 

Najviac cudzincov v európskych súťažiach pochádza z Brazílie a Francúzska. V najvyšších futbalových ligách krajín "starého kontinentu" pôsobilo v roku 2012 viac Srbov než Argentínčanov. Z roka na rok stúpa aj počet Portugalčanov a Španielov v zahraničí. Na európskych trávnikoch pôsobí 61 % Európanov, 22 % hráčov z Latinskej Ameriky, 13 % Afričanov a 4% tvoria futbalisti z ostatných častí sveta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies