SR nezaslala akčný plán o obnoviteľných zdrojoch, EK začína konanie

NETKY.SK • 1 Október 2010, 07:25 • 2 min
SR nezaslala akčný plán o obnoviteľných zdrojoch, EK začína konanie

SR nezaslala akčný plán o obnoviteľných zdrojoch, EK začína konanie

slovakia

left justify in out

Slovensko stále nezaslalo Európskej komisii (EK) akčný plán k tomu, ako chce do roku 2020 dosiahnuť 20-% podiel energie pochádzajúcej z obnoviteľných zdrojov na celkovom energetickom mixe. Povinnosti si nesplnilo k 30. júnu, preto proti nemu EK začala konanie za porušenie európskej legislatívy.
      Netransponovanie smernice načas odštartovalo proces konania, v jeho prvom stupni komisia zasiela žiadosť o vysvetlenie. Ak počas nasledujúcich dvoch mesiacov nepodá Slovensko uspokojivé vysvetlenie, prípadne nenavrhne nápravu, konanie sa posunie do ďalšieho stupňa a v konečnej fáze sa môže skončiť aj pred Európskym súdnym dvorom (ESD).
      V súvislosti s premietnutím smernice do legislatívy členských štátov si EK vyžiadala vypracované národné akčné plány, ktoré mali byť doručené do 30. júna tohto roka. Komisia odporúča, aby programy, ktoré majú pomôcť dosiahnuť cieľ, v členských štátoch odštartovali už v roku 2011 alebo 2012. Spolu so Slovenskom začala EK konanie aj voči Belgicku, Estónsku, Lotyšsku, Maďarsku a Poľsku.
      Smernica o obnoviteľných zdrojoch energie si stavia za cieľ dosiahnuť v členských štátoch do roku 2020 ich 20-% podiel na celkovej spotrebe energie, pričom v sektore dopravy musia mať obnoviteľné zdroje energie aspoň 10-% zastúpenie. Európska únia (EÚ) tým sleduje ambície znížiť vypúšťanie skleníkových plynov, tradičné zdroje energie nahradiť inými typmi a dať dôraz na energiu solárnu, veternú alebo pochádzajúcu z biomasy a iných zdrojov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies