Iránsky prezident ponúkol priateľstvo Spojeným štátom

NETKY.SK • 23 August 2010, 07:16 • 2 min
Iránsky prezident ponúkol priateľstvo Spojeným štátom

Iránsky prezident ponúkol priateľstvo Spojeným štátom

slovakia

left justify in out

img

Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád ponúkol priateľstvo Spojeným štátom americkým. Jeho slová dnes citovala arabská satelitná televízna stanica al-Džazíra.
      Ahmadínežád však zároveň zosmiešnil Washington vyjadrením, že sa neobáva útoku Spojených štátov, lebo nedokážu poraziť ani len malú armádu v Iraku.
      Televízia al-Džazíra odvysielala rozhovor s Ahmadínežádom v arabskom preklade z pôvodného jazyka fársí.
      Iránsky prezident v interview pre al-Džazíru povedal: "USA nemajú žiadne logické dôvody na uskutočnenie takéhoto útoku. Myslíte si, že armáda, ktorú porazila malá armáda v Iraku, môže viesť vojnu s veľkou a dobre vycvičenou armádou, ako je iránska?" Malou armádou v Iraku mal Ahmadínežád na mysli povstalcov.
      Ahmadínežád dodal, že Washington nemá skutočnú motiváciu zaútočiť na Irán a z nepriateľstva nebude mať žiaden úžitok.
      "Priateľstvo Iránu je oveľa lepšie než jeho nepriateľstvo," vyhlásil Ahmadínežád.
      Americký prezident Barack Obama opakovane ponúkal Iránu začatie dialógu, ale Obamova administratíva tvrdí, že Irán si namiesto toho vybral medzinárodnú izoláciu. Obe krajiny majú ostrý spor týkajúci sa iránskeho jadrového programu, ktorý je podľa USA zameraný na výrobu zbraní. Teherán toto obvinenie odmieta.
      Hlavný veliteľ americkej armády admirál Mike Muellen začiatkom tohto mesiaca vyhlásil, že USA majú plán útoku na Irán, hoci podľa jeho názoru je vojenský úder zlým nápadom. Riziko, že Irán vyvíja jadrové zbrane, je podľa neho neprijateľné.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies