Treba užšiu spoluprácu Ruska, Pakistanu, Afganistanu a Tadžikistanu

NETKY.SK • 19 August 2010, 07:56 • 2 min
Treba užšiu spoluprácu Ruska, Pakistanu, Afganistanu a Tadžikistanu

Treba užšiu spoluprácu Ruska, Pakistanu, Afganistanu a Tadžikistanu

slovakia

left justify in out

img

Ruský prezident Dmitrij Medvedev vyzval dnes na užšiu vzájomnú spoluprácu s Pakistanom, Afganistanom a Tadžikistanom. Všetky štyri krajiny by sa mali vrátiť k spoločným ekonomickým projektom zo sovietskych čias, uviedol Medvedev po prezidentskom stretnutí so svojimi stredoázijskými partnermi v ruskom letovisku Soči.
      Ruský líder zároveň prisľúbil ruskú pomoc Pakistanu pri likvidácií následkov katastrofálnych povodní, ktoré vyhnalo z domovov zhruba 20 miliónov obyvateľov.
      "Smútime s vami a sme pripravení poskytnúť všetku možnú pomoc," povedal Medvedev podľa tlačovej agentúry Interfax pakistanskému prezidentovi Ásifovi Alímu Zardárímu.
      Obaja lídri uviedli, že chcú užšie spolupracovať - Zardárí čoskoro navštívi Moskvu, Medvedev dostal pozvanie na návštevu Islamabadu.
      Na summite v Soči boli prítomní aj prezidenti Afganistanu a Tadžikistanu Hámid Karzaj a Emomali Rachmon. Išlo o v poradí druhé takéto štvorstretnutie, prvé sa konalo vlani v tadžickom hlavnom meste Dušanbe.
      Medvedev ďalej zdôraznil, že chce zvýšiť spoluprácu s Pakistanom v boji proti terorizmu a pašovaniu drog. Plánované sú aj spoločné projekty v energetike, hutníctve a železničnej doprave.
      Témou bola aj vojna v Afganistane a snaha zamedziť obchodu s drogami. "Podporujeme boj afganskej vlády proti terorizmu a sme pripravení poskytnúť pomoc," vyhlásil ruský líder. Zdôraznil, že boj proti drogám v Afganistane vyžaduje intenzívne koordinované úsilie medzinárodného spoločenstva.
      Medvedevov poradca Sergej Prichoďko v utorok uviedol, že Rusko zvažuje dodávky ďalších vrtuľníkov do Afganistanu, ktoré by sa mali využívať pri výcviku tamojších bezpečnostných síl.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies