Začal sa hon na osobu, ktorá poskytla WikiLeaks citlivé dokumenty

NETKY.SK • 27 Júl 2010, 11:56 • 2 min
Začal sa hon na osobu, ktorá poskytla WikiLeaks citlivé dokumenty

Začal sa hon na osobu, ktorá poskytla WikiLeaks citlivé dokumenty

slovakia

left justify in out

Spojené štáty odštartovali pátranie po osobe, ktorá poskytla organizácii WikiLeaks na zverejnenie tisíce strán tajných dokumentov o vojne v Afganistane. Informovalo o tom dnes americké ministerstvo obrany.
      Osoba, ktorá zneužila 91.000 utajených dokumentov, musela podľa Pentagónu mať prístup k tajným dokumentom o afganskej vojne a disponovať "bezpečnostnou previerkou".
      "Spravíme všetko pre to, aby sme zistili, kto je zodpovedný za únik informácií. Kým nevieme, kto to je, musíme rátať s možnosťou, že zverejní nejaké ďalšie informácie, čo je pochopiteľne znepokojujúce," uviedol hovorca amerického ministerstva obrany Geoff Morrell.
      Podľa Pentagónu je predčasné hovoriť o rozsahu škôd pre národnú bezpečnosť USA, pretože Washingtonu bude trvať niekoľko dní a možno i týždne, kým preštuduje a vyhodnotí obsah zverejnených dokumentov.
      Hovorca však poznamenal, že zatiaľ nemožno konštatovať, že by obsah odtajnených dokumentov na verejnosť priniesol nejaké nové svetlo o vojne, pretože dokumenty len potvrdzujú už v minulosti verejne deklarované obavy o vývoj vojny v Afganistane.
      Varovania amerického velenia o možnom neúspešnom konci vojenskej misie pomohli vlani v decembri americkému prezidentovi Barackovi Obamovi v rozhodnutí  vyslať do krajiny ďalších 30.000 vojakov.
      Pentagón nevylúčil, že za zverejnením môže byť armádny špecialista Bradley Manning, ktorého čaká súd za podobný únik tajných dokumentov pre WikiLeaks, ale o vojne v Iraku.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies