Vítame rozhodnutie o podpise dohody o EFSF, o Grécku budeme so SR diskutovať

NETKY.SK • 16 Júl 2010, 07:11 • 2 min
Vítame rozhodnutie o podpise dohody o EFSF, o Grécku budeme so SR diskutovať

Vítame rozhodnutie o podpise dohody o EFSF, o Grécku budeme so SR diskutovať

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) dnes privítala rozhodnutie slovenskej vlády podpísať rámcovú zmluvu o sfunkčnení Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSF). O poskytnutí pôžičky Grécku, ktorú vláda SR na dnešnom zasadnutí neodporučila schváliť v Národnej rade Slovenskej republiky, však chce so slovenskou stranou diskutovať.
      "Európska komisia víta vyhlásenie premiérky Slovenskej republiky, ktoré sa týka podpísania rámcovej zmluvy o Európskom finančnom stabilizačnom mechanizme. Čo sa týka ostatných aspektov, medzi nimi aj o poskytnutí pôžičky Grécku, budeme pokračovať spoločne s ďalšími inštitúciami EÚ v diskusiách so Slovenskom," reagovala hovorkyňa EK Amelia Torresová.
      Slovensko sa dnes stalo jednou z krajín, ktoré svojím podpisom odobrili naštartovanie obranného valu, ktorý by mal byť k dispozícii pre krajiny eurozóny, pokiaľ sa v nich vyskytnú vážne problémy s verejnými financiami. SR sa má na obrannom mechanizme podieľať v prípade jeho aktivácie zárukami vo výške 4,37 miliardy eur. Účasť na prípadnej záchrannej akcii musia ešte odsúhlasiť parlament i prezident SR.
      Grécku sa rovnako v máji zaviazalo Slovensko poskytnúť pôžičku v celkovej výške viac než 800 miliónov eur, pričom do konca tohto roka by malo smerovať na grécke účty vyše 300 miliónov eur v rámci prvej splátky. Odsúhlasenie gréckej pôžičky podlieha ratifikácii v slovenskom parlamente, na jej program by sa hlasovanie mohlo dostať v septembri. Zmluvu o pôžičke musí svojím podpisom odobriť aj prezident SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies