Severná Kórea odvolala vojenské rozhovory s OSN

NETKY.SK • 13 Júl 2010, 12:33 • 2 min
Severná Kórea odvolala vojenské rozhovory s OSN

Severná Kórea odvolala vojenské rozhovory s OSN - Politika Severokórejská armáda dnes náhle zrušila stretnutie s predstaviteľmi Spojenými štátmi vedeného velenia OSN, ktoré dohliada na prímerie po Kórejskej vojne. Témou schôdzky malo byť potopenie juhokór

slovakia

left justify in out

img

Severokórejská armáda dnes náhle zrušila stretnutie s predstaviteľmi Spojenými štátmi vedeného velenia OSN, ktoré dohliada na prímerie po Kórejskej vojne. Témou schôdzky malo byť potopenie juhokórejskej vojenskej lode, ktoré Soul pripísal Pchjongjangu.
      Dôstojníci Severnej Kórey a velenia OSN sa mali stretnúť v hraničnej kórejskej dedine Panmundžom dnes dopoludnia, KĽDR však požiadala o odloženie rozhovorov z "administratívnych dôvodov". Žiadna zo strán bezprostredne nenavrhla nový termín schôdzky.
      Tím medzinárodných vyšetrovateľov obvinil Pchjongjang z torpédového útoku, ktorý mal 26. marca spôsobiť zničenie juhokórejskej korvety a smrť 46 námorníkov. Severná Kórea obvinenia odmietla s varovaním, že akýkoľvek trest voči nej by vyvolal vojnu.
      Bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, v ktorej odsúdila potopenie plavidla, z činu však priamo neobvinila KĽDR. Prípad separátne vyšetrovalo aj velenie OSN, jeho zistenia však nezverejnili.
      Severokórejská strana najprv odmietla výzvu velenia OSN na stretnutie vo veci porušenia prímeria z konca Kórejskej vojny (1950-53), namiesto čoho kritizovala USA zo zasahovania do vnútrokórejských záležitostí pod rúškom OSN. Neskôr však zmenila postoj a súhlasila so schôdzkou na pracovnej úrovni, ktorá mala pripraviť rozhovory o potopení lode na úrovni generálov.
      Severná Kórea a velenie OSN spustili všeobecné rozhovory s cieľom zmierniť napätie v roku 1998, odkedy sa predstavitelia oboch strán stretli 16-krát. USA majú v Južnej Kórei 28.500 vojakov, čo je pozostatok Kórejskej vojny, ktorá sa skončila prímerím dosiaľ nenahradeným trvalou mierovou zmluvou.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies