Srbi opäť zablokovali cesty medzi Mitrovicou a mestom Zubin Potok

NETKY.SK • 31 August 2011, 18:02 • 2 min
Srbi  opäť zablokovali cesty medzi Mitrovicou a mestom Zubin Potok

Srbi opäť zablokovali cesty medzi Mitrovicou a mestom Zubin Potok

slovakia

left justify in out

img

Kosovskí Srbi dnes opäť zablokovali hlavnú cestu i vedľajšie komunikácie medzi mestami Kosovská Mitrovica a Zubin Potok na severe Kosova. Informoval o tom srbský spravodajský server RTS s odvolaním sa na regionálneho hovorcu kosovskej polície Besima Hotiho.
      Blokáda je reakciou na dnešný zásah špeciálnej polície misie EÚ v Kosove (EULEX) a misie NATO (KFOR), ktorých príslušníci od skorých ranných hodín prehľadávali domy v obciach Zubin Potok a Zupče. Akcia bola zameraná na pátranie po páchateľoch, ktorí sú zodpovední za zabitie člena špeciálnej kosovskej policajnej jednotky (ROSU) z konca júla, keď sa Priština pokúsila silou obsadiť dva administratívne hraničné priechody do Srbska. EULEX podľa srbských médií podozrieva šesť ľudí.
      Cez víkend došlo k blokáde ciest po zadržaní miestneho Srba, ktorého však polícia EULEX následne prepustila, pretože sa ukázalo, že nie je hľadaným podozrivým.
      Posilnené jednotky KFOR-u a EULEX-u sa z oblasti stiahli dnes po ôsmej hodine ráno. Akcia sa uskutočnila iba deň po tom, čo hlavný veliteľ KFOR, nemecký generálmajor Erhard Bühler, varoval pred ďalším zvýšením napätia v Kosove v súvislosti so zatýkaním miestnych Srbov, ktorí sa mali podieľať na nedávnych výtržnostiach.
      Bühler v utorkovom rozhovore pre agentúru AP povedal, že očakáva "búrlivú reakciu" srbských extrémistov na snahu medzinárodného spoločenstva obviniť podozrivých.
            Napätie na severe Kosova nebezpečne eskalovalo v júli. Kosovská vláda vtedy vyslala špeciálnu policajnú jednotku, ktorá obsadila hraničné priechody Jarinje a Brnjak. Cieľom bolo presadiť zákaz dovozu tovaru zo Srbska, uvalený v reakcii na srbský zákaz dovozu tovaru z Kosova, ktorý vyhlásil Belehrad, keďže neuznáva kosovské colné pečiatky. Postup kosovských úradov pobúril kosovských Srbov, ktorí odmietajú uznať nezávislosť Kosova, vyhlásenú v roku 2008.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies