Vodca KĽDR Kim Čong-il zrušil návštevu Ruska z obáv o bezpečnosť

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 09:14 • 2 min
Vodca KĽDR Kim Čong-il zrušil návštevu Ruska z obáv o bezpečnosť

Vodca KĽDR Kim Čong-il zrušil návštevu Ruska z obáv o bezpečnosť

slovakia

left justify in out

img

Vodca komunistickej Severnej Kórey Kim Čong-il zrušil tohtotýždňovú návštevu Ruska z obáv o bezpečnosť po tom, čo médiá priniesli správy o jeho ceste. Informoval o tom dnes ruský denník Kommersant.
      Ruské úrady v meste Vladivostok na Ďalekom východe, 130 kilometrov od hraníc s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR), už robili prípravy na prípadnú návštevu severokórejského vodcu, uviedol miestny predstaviteľ tento týždeň.
      Verejnosti neoznámené plány na stretnutie medzi Kimom a ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom však v poslednej chvíli zrušili a Kremeľ v stredu informoval, že Medvedev nemá naplánované stretnutia s Kimom.
      Kommersant citoval nemenované kremeľské zdroje, podľa ktorých Pchjongjang požiadal o stretnutie, ale Kim ho nakoniec zrušil, pretože severokórejské úrady mali obavy o jeho bezpečnosť, keď médiá zverejnili informácie o vodcovej návšteve.
      "Boli sme na stretnutie pripravení, pretože my využívame každú príležitosť na kontakty," povedal zdroj z Kremľa.
      "Správy médií, že sa zrejme uskutoční aj stretnutie lídrov, zohrali významnú úlohu v tom, že si severokórejské úrady návštevu rozmysleli," dodal zdroj.
      Rusko je účastníkom dlhodobo pozastavených šesťstranných medzinárodných rokovaní o severokórejskom jadrovom programe, hoci diplomati tvrdia, že Moskva má na Kima menší vplyv než Čína.
      Kim nepodnikol oficiálnu návštevu Ruska už od roku 2002, keď sa vo Vladivostoku stretol s vtedajším prezidentom Vladimirom Putinom. Severokórejský vodca v posledných rokoch viackrát navštívil Čínu, najbližšieho vplyvného spojenca.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies