Bulhari a Rumuni do Schengenu na etapy do konca roku 2012

NETKY.SK • 10 Jún 2011, 09:53 • 2 min
Bulhari a Rumuni do Schengenu na etapy do konca roku 2012

Bulhari a Rumuni do Schengenu na etapy do konca roku 2012 - Politika Ministri vnútra členských štátov únie na Rade ministrov v Luxemburgu odmietli dnes skoré rozšírenie schengenského priestoru o Bulharsko a Rumunsko. Odmietnutie poskytlo možnosť pre obe k

slovakia

left justify in out

Ministri vnútra členských štátov únie na Rade ministrov v Luxemburgu odmietli dnes skoré rozšírenie schengenského priestoru o Bulharsko a Rumunsko. Odmietnutie poskytlo možnosť pre obe krajiny na tzv. etapovité začlenenie sa do zóny Schengenu, ktoré by sa malo ukončiť koncom roka 2012.
      Návrh postupného - etapovitého - začleňovania dnes v Luxemburgu predostrel francúzsky minister vnútra Claude Guéant. Novým prvkom z hľadiska monitorizácie bezpečnosti hraníc má byť prítomnosť policajtov z ostatných krajín únie na hraniciach Bulharska a Rumunska.
      "Potrebujeme záruky najmä čo sa týka potierania korupcie, čo znamená, že by sme mohli postupovať vo viacerých etapách tak, ako to navrhovala aj nemecká strana," vyhlásil francúzsky minister vnútra.
      Podľa neho prvou začleňovacou etapou bude jeseň tohto roku, keď sa i za prítomnosti policajných predstaviteľov z iných štátov únie prikročí k otvoreniu vzdušných hraníc. Bulharská a rumunská strana súhlasili s takýmto scenárom.
      "Druhá etapa by prišla neskôr, v roku 2012, otvorením pozemných hraníc - a aj v tomto prípade za prítomnosti predstaviteľov hraničnej polície z ostatných štátov únie," dodal minister. Konečné pričlenenie oboch krajín je podľa tohto scenára naplánované ku koncu roka 2012.
      Vyhlásenie francúzskeho ministra vnútra nasledovalo po tom, ako holandský minister vnútra Gerd Leers odmietol potvrdiť skorší termín pre začlenenie dvoch balkánskych krajín do schengenského priestoru. To stačilo na odsunutie rozšírenia bezpasovej zóny o dvoch nových členov na neskôr, keďže s prístupom nových krajín musí súhlasiť všetkých 26 členských krajín schengenského priestoru.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies