Slovinci odmietli v referende zvýšenie dôchodkového veku

NETKY.SK • 6 Jún 2011, 09:11 • 2 min
Slovinci odmietli v referende zvýšenie dôchodkového veku

Slovinci odmietli v referende zvýšenie dôchodkového veku

slovakia

left justify in out

img

Slovinskí voliči dnes veľkou väčšinou hlasov odmietli v referende vládny návrh na postupné zvýšenie dôchodkového veku. Vyplýva to z predbežných čiastkových výsledkov plebiscitu.
      Proti kľúčovej dôchodkovej reforme hlasovalo až približne 72 percent; opačný názor vyjadrilo zvyšných 28 percent voličov. Volebná komisia zverejnila tieto výsledky po sčítaní viac ako polovice odovzdaných hlasov.
      Neúspech referenda môže viesť k zníženiu ratingu Slovinska a pravdepodobne aj k predčasným voľbám alebo prinajmenšom k rozsiahlej rekonštrukcii kabinetu.
      Podľa stredopravej vlády premiéra Boruta Pahora je zvýšenie veku odchodu do dôchodku nevyhnutné na zabezpečenie dlhodobej fiškálnej stability krajiny.
      Parlament vlani v decembri schválil zákon o zvýšení veku odchodu do dôchodku. Podľa nového zákona by sa dôchodkový vek žien mal postupne zvýšiť z terajších 57 a vek mužov z terajších 58 na 65 rokov. Odbory však požadovali referendum, pretože považovali takéto zvýšenie za príliš prudké.
      Vyše 70 percent účastníkov referenda odmietlo aj ďalšie dva vládne návrhy: prvý sa týkal opatrení proti nelegálnej práci a druhý utajenia časti zväzkov tajnej polície z komunistickej éry. Účasť podľa predbežných údajov dosiahla 35 percent, konečné číslo by však malo byť vyššie.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies