Čína žiada od USA uvoľnenie predaja high-tech zariadení

NETKY.SK • 10 Máj 2011, 11:58 • 2 min
Čína žiada od USA uvoľnenie predaja high-tech zariadení

Čína žiada od USA uvoľnenie predaja high-tech zariadení

slovakia

left justify in out

Čínski predstavitelia žiadali v pondelok (9. 5.) na americko-čínskom strategickom a ekonomickom dialógu, aby Washington zrušil embargo na vývoz svojich technických špičkových zariadení a prístrojov do ich krajiny. Podľa Pekingu by jeho zrušenie prispelo k zníženiu rastúceho a veľkého obchodného deficitu Spojených štátov s Čínou.
      Američania na tomto výročnom stretnutí nastolili predovšetkým otázku dodržiavania ľudských práv. Dôvodili, že dlhodobá stabilita závisí od ich rešpektovania.
      Americký minister financií Timothy Geithner v pondelok zmiernil tón v dlhodobej otvorenej téme vo vzťahoch medzi oboma krajinami, ktorou je čínska ekonomická politika. Zrejme sa rozhodol pre miernejší tón v presvedčení, že vonkajší tlak na Peking sa ukázal ako kontraproduktívny.
      Geithner ocenil úsilie, vrátane rozhodnutia z júna minulého roku, o začiatku uvoľňovania kurzu jüanu voči doláru. Jüan odvtedy voči nemu spevnel asi o 5 %. Americkí výrobcovia sa však ešte stále sťažujú, že čínska mena je voči americkej asi o 40 % podhodnotená.
      Čínsky minister obchodu Čchen Te-ming však na tlačovej konferencii uviedol, že za rastúci deficit v obchode medzi oboma krajinami je zodpovedná americká politika. Povedal, že Washington by mal urobiť zmeny vo vlastnej politike a zrušiť embargo na vývoz najmodernejšej techniky. Podľa neho došlo k zvýšeniu hodnoty jüanu "veľmi výrazným spôsobom".
      Katalóg požiadaviek Američanov na odstránenie problémov v čínsko-amerických hospodárskych vzťahoch zostáva dlhý. V jeho popredí sa nachádza obmedzovanie prístupu amerických firiem na čínsky trh, krádeže intelektuálneho vlastníctva a sťažnosti na ťažko vymožiteľné právo.
      Tento rok sa na strategickom dialógu po prvýkrát zúčastňujú aj vysokí predstavitelia armád oboch krajín.
      Strategický dialóg sa skončí vo Washingtone dnes.
Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies