Experti OSN obvinili Severnú Kóreu z nelegálneho vývozu zbraní

NETKY.SK • 12 November 2010, 13:10 • 2 min
Experti OSN obvinili Severnú Kóreu z nelegálneho vývozu zbraní

Experti OSN obvinili Severnú Kóreu z nelegálneho vývozu zbraní - Politika Experti OSN obvinili Severnú Kóreu, že v rozpore s medzinárodnými sankciami vyváža do zahraničia jadrové a raketové technológie. S odvolaním sa na správy diplomatov OSN o tom inform

slovakia

left justify in out

img

Experti OSN obvinili Severnú Kóreu, že v rozpore s medzinárodnými sankciami vyváža do zahraničia jadrové a raketové technológie. S odvolaním sa na správy diplomatov OSN o tom informovala spoločnosť CNN.
      Komunistická KĽDR je údajne zapletená v nukleárnych a balistických aktivitách v Iráne, Sýrii, Mjanmarsku a ďalších krajinách. Píše sa to v 75-stranovej správe, ktorú svetovej organizácii predložila sedemčlenná expertná komisia. Podľa CNN mala byť zverejnená už pred šiestimi mesiacmi, čomu však zabránila Čína.
      Pchjongjangu sa údajne darí obchádzať sankcie Bezpečnostnej rady OSN a vykonávať finančné transakcie cez spoločnosti so sídlom v zahraničí, krycie firmy, neformálne transakčné mechanizmy, hotovostné platby doručované kuriérmi a rôzne barterové dohody.  
      Severná Kórea si vybudovala veľmi sofistikovanú medzinárodnú sieť, ktorá zabezpečuje akvizíciu, marketing a predaj zbraní a vojenského vybavenia. Zbrojný export sa stal pre KĽDR jedným z hlavných zdrojov zahraničnej meny, píše sa v správe.
      Komisia vyzvala členské krajiny OSN, aby podnikli opatrenia na zamedzenie týchto aktivít. Bezpečnostná rada OSN uvalila poslednú sériu sankcií na Pchjongjang v máji 2009 v reakcii na severokórejský jadrový test.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies