Grand Prix získal nemecký film o globálnom plytvaní potravinami

NETKY.SK • 22 Október 2011, 02:00 • 2 min
Grand Prix získal nemecký film o globálnom plytvaní potravinami

Grand Prix získal nemecký film o globálnom plytvaní potravinami - Kultúra Slávnostným vyhlásením výsledkov medzinárodnej súťaže v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave vyvrcholil 38. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ek

slovakia

left justify in out

img

Slávnostným vyhlásením výsledkov medzinárodnej súťaže v Zrkadlovej sále Primaciálneho paláca v Bratislave vyvrcholil 38. Medzinárodný festival filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm 2011. Cenu prezidenta Slovenskej republiky získal francúzsky film Architekti zmien: Nič nie je stratené (r. Jean Bourbonnais). Grand Prix, ktorá je zároveň Cenou vlády SR, udelili nemeckej snímke o globálnom plytvaní potravinami -Ochutnajte odpad (r. Valentin Thurn).
Hlavnú cenu v kategórii A - Populárno-vedecké - veda a technika, ktorá je zároveň Cenou Ministerstva životného prostredia SR, udelila porota nemeckému filmu Arpád Pusztai - Donášač (r. Bertram Verhaag). V kategórii B - Prírodopisné, prírodovedné si hlavnú cenu a Cenu Ministerstva hospodárstva SR odniesla snímka Maďarská divočina - Rozprávková vodná krajina (r. Zoltán Török). Ocenenie v kategórii C - Človek a zem, ktoré je zároveň Cenou KIA Motors Slovakia, s. r. o., vyhral srbský film Mbambu a mesačné hory (r. Lucian a Natasa Muntean). V kategórii D - Investigatívna publicistika, ktorá je zároveň Cenou Ekofondu, n. f., a jeho zriaďovateľa SPP, a. s., si prvenstvom odniesol film z Ghany - Afrika: Digitálny cintorín (r. Mary Ferreira).
Slávnostné udeľovanie cien pokračovalo kategóriou E - Nové médiá, ktorá je zároveň Cenou Bratislavského samosprávneho kraja a Cenou Ministerstva zahraničných vecí SR. Ocenenie získal ukrajinský film 2086 (r. Olena Maksymenko). Kategóriu F - Deti a mládež a Cenu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR vyhral slovenský film Krab plastovník (T. Fekete).
Cenu primátora hlavného mesta SR Bratislavy udelila porota americkej snímke Kam tečie rieka (r. Peter McBride). Cenu primátora mesta Košice získal britský film Bonningtonské námestie (r. Alistair Oldham). Cenu Medzinárodnej poroty udelili filmu z Nemecka Čili papričky proti chobotom (r. Herbert Ostwald). Ďalšou z cien tohtoročného Ekotopfilmu bola Cena Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorú získal francúzsky film Na krídlach slnka. Cenu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR dostal film z Bosny a Hercegoviny Dedina bez žien (r. Srdjan Sarenac). Cena Ministerstva zdravotníctva SR patrí nemeckému filmu Obete módy (r. Inge Altemeier). Cenu Recyklačného fondu získal bulharský film 99 % hrdze (r. Nenko Genov). Cenu Bratislavskej regionálnej komory Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory udelili českému filmu Paradajka na ceste (r. Zuzana Dubová). Cenu Fair Play Bayer dostal izraelský film Ľudská turbína (r. Danny Verete).
Filmy posudzovala medzinárodná porota, ktorej predsedal Bruce Bucklin (USA). O výsledkoch ďalej rozhodovali Vladimír Haviar (ČR), Joanna Jedrusik (Poľsko), Katalin Juhász (Maďarsko), Ludvík Klega (ČR), Mária Laur (Francúzsko), Obadi Saleh Mothana (Jemen), Ding Shude (Čína) a Ján Stano (SR). Porota vyhodnotila 122 súťažných programov z 24 krajín, ktoré vybrala Výberová komisia Ekotopfilmu v súlade s podmienkami štatútu 38. ročníka festivalu z 285 filmov prihlásených do súťaže.
"Ak by si niekto myslel, že trvalo udržateľný rozvoj je len otázka životného prostredia, ochrany prírody, mýli sa. Áno, je to dôležitá súčasť programovej kolekcie festivalu, ale predovšetkým sa to týka všetkých aktivít, ktoré toto ovplyvňujú - priemyslu, stavebníctva, dopravy, zdravotníctva, vzdelávania, sociálnych vecí, poľnohospodárstva, lesného a vodného hospodárstva, atď. A toto je to, čomu aj tvorcovia filmov aj organizátori festivalu pripisujú absolútnu dôležitosť," uviedol pre TASR generálny riaditeľ Ekotopfilmu Pavol Lím.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies