Zomrel husľový virtuóz Josef Suk

NETKY.SK • 8 Júl 2011, 10:23 • 2 min
Zomrel husľový virtuóz Josef Suk

Zomrel husľový virtuóz Josef Suk

slovakia

left justify in out

img

Nielen česká hudobná scéna prišla v noci nadnes o veľkého umelca. Po ťažkej chorobe zomrel v jednej z nemocníc českej metropoly vo veku nedožitých 82 rokov husľový virtuóz Josef Suk, pravnuk skladateľa Antonína Dvořáka a vnuk skladateľa Josefa Suka.
      S odvolaním sa na dramaturga festivalu Pražská jar Antonína Matznera o tom informoval webový portál idnes.cz.
    Rodák z Prahy bol už začiatkom päťdesiatych rokov minulého storočia primáriom Pražského kvarteta. Po sólovom koncerte v jeho rodisku v roku 1954 sa mu otvorila aj brána do sveta, využil pozvanie Georgea Szella a koncertoval v USA s renomovaným clevelandským orchestrom, neskôr pribudli postupne aj vystúpenia v mnohých európskych štátoch. V roku 1961 sa stal sólistom Českej filharmónie, s ktorou absolvoval veľké množstvo vystúpení, a to aj na Slovensku.
      Josef Suk, ktorý hrával okrem iného na stradivárkach, zanechal rozsiahlu diskografiu, viacero jeho nahrávok sa dočkalo ocenenia. Francúzsku Grand Prix du Disque získal za nahrávky diel Albana Berga, Clauda Debussyho, Leoša Janáčka, Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů.
      Spolupracoval s veľkým množstvom špičkových dirigentov i symfonických telies, ale aj komornými hráčmi-kolegami z domova i zahraničia. Jeho čistá intonácia a štýlová interpretácia urobili z neho jedného z najlepších interpretov Bacha, Beethovena či Mozarta na svete. Od sklonku 70. do polovice 80. rokov sa venoval aj pedagogickej činnosti na viedenskej vysokej hudobnej škole.
      Josef Suk bol držiteľom viacerých národných i medzinárodných ocenení, vrátane Radu Čestnej légie - najvyššieho francúzskeho štátneho vyznamenania (2002).
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies