Začína sa 5. ročník medzinárodnej filmovej prehliadky v Ríme

NETKY.SK • 29 Október 2010, 07:14 • 2 min
Začína sa 5. ročník medzinárodnej filmovej prehliadky v Ríme

Začína sa 5. ročník medzinárodnej filmovej prehliadky v Ríme

slovakia

left justify in out

Projekciou príbehu o ľúbostnom trojuholníku Last Night, ktorý s Keirou Knightley, Evou Mendes a Samom Worthingtonom v hlavných úlohách nakrútila iránska režisérka Massy Tadjedin, sa dnes večer slávnostne začne 5. ročník Medzinárodného filmového festivalu v Ríme.
      Posledné hodiny pred otvorením prehliadky vo Večnom meste sa niesli nielen v znamení očakávania filmových nadšencov, ale aj protestov skupiny talianskych umelcov, vrátane režisérov a hercov proti škrtom v rozpočtovej kapitole, týkajúcej sa výdavkov na kultúru. Skupina Centoautori, ktorá proti úsporám v tejto oblasti protestuje už niekoľko mesiacov, sa dnes opäť zviditeľnila. Taliansky minister kultúry Sandro Bondi ešte na poslednú chvíľu prisľúbil, že finančné prostriedky na podporu filmu sa v budúcom roku zvýšia zo súčasných 262 na 400 miliónov eur. Navyše by sa malo daňové zvýhodnenie pre filmové produkčné spoločnosti predĺžiť o tri ďalšie roky. "Pokúsime sa problémy filmového priemyslu vyriešiť do konca tohto kalendárneho roka," vyhlásil šéf talianskeho rezortu kultúry.
      Predbežne však nevedno, či budú Bondiho prísľuby stačiť na to, aby odvrátili avizované protesty nespokojných. V súvislosti s nimi došlo k posilneniu bezpečnostných opatrení v okolí dejiska festivalu v hlavnom meste Talianska.
      Publikum sa však sústreďuje skôr na očakávanú prítomnosť mála hollywoodskych hviezd na festivale, či na projekcie napríklad 16 filmov, ktoré budú v súťažnej sekcii zápoliť o hlavnú trofej Zlatého Marca Aurélia.
      Organizátori podujatia pripravili v tomto roku aj Poctu Akirovi Kurosawovi (1910-1998), legendárnemu japonskému filmárovi, v rámci ktorej premietnu napríklad reštaurovanú verziu jeho kultovej snímky Rašómon. Na festivale si pripomenú aj talianskeho herca a režiséra Uga Tognazziho (1922-1990), jeho krajanku-scenáristku a herečku Suso Cecchi d'Amico (1914-2010), či majstra japonských anime filmov Kona Satošiho, ktorý skonal 24. augusta 2010 po statočnom boji s nádorovým ochorením pankreasu vo veku nedožitých 47 rokov.
      Prehliadka v Ríme sa inak ponesie v znamení Sladkého života. V sobotu tu uvedú v svetovej premiére reštaurovanú verziu filmu La Dolce Vita (Sladký život) Federica Felliniho pri 50. výročí jeho vzniku. Na reštauračné práce prispel popri iných aj módny koncern Gucci.
      Medzinárodný filmový festival vo Večnom meste potrvá do 5. novembra.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies