Japonsko protestuje proti postaveniu pamätníka sexuálnym otrokyniam

NETKY.SK • 28 September 2011, 17:25 • 2 min
Japonsko protestuje proti postaveniu pamätníka sexuálnym otrokyniam

Japonsko protestuje proti postaveniu pamätníka sexuálnym otrokyniam

slovakia

left justify in out

img

Japonsko oficiálne požiadalo juhokórejskú vládu, aby zabránilo postaveniu pamätníka kórejským ženám, ktoré sa počas druhej svetovej vojny stali obeťami sexuálneho zotročovania japonskou armádou.
Združenie zastupujúce kórejské ženy chce tzv. Mierový monument postaviť neďaleko japonskej ambasády v Soule, pred ktorou každú stredu organizuje demonštrácie a žiada ospravedlnenie a odškodné pre obete, oznámila dnes agentúra Jonhap. Združenie oznámilo, že pamätník chce odhaliť v decembri na tisícej demonštrácii.
"Japonské ministerstvo zahraničných vecí nás požiadalo, aby sme im zabránili v postavení Mierového monumentu," citovala agentúra Jonhap nemenovaného predstaviteľa juhokórejskej diplomacie. Ten však dodal, že na postavenie pamätníka nie je potrebný súhlas vlády a preto by bolo ťažké tomu zabrániť.
Juhokórejský ústavný súd v auguste rozhodol, že vláda je povinná usilovať sa o urovnanie záležitosti s Tokiom. Soul navrhol rokovania, japonská strana však ešte nereagovala.
Sexuálne zotročovanie kórejských žien ozbrojenými silami patrí k najspornejšiemu dedičstvu japonskej okupácie Kórejského polostrova z rokov 1910-45. Japonsko odmietlo obete odškodniť individuálne s odôvodnením, že záležitosť sa vyriešila zmluvou z roku 1965.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies