Ashtonová odsúdila útok na palestínsku mešitu v Predjordánsku

NETKY.SK • 6 September 2011, 18:46 • 2 min
Ashtonová odsúdila útok na palestínsku mešitu v Predjordánsku

Ashtonová odsúdila útok na palestínsku mešitu v Predjordánsku

slovakia

left justify in out

img

Vysoká komisárka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonová dnes ostro odsúdila pondelňajšie útoky na mešitu an-Nurajn, nachádzajúcu sa na palestínskom území v Predjordánsku.
      "Prísne odsudzujeme pondelňajšie podpálenie a poškodenie mešity an-Nurajn v dedine Kusra na západnom brehu Jordánu. Útoky voči svätostánkom podkopávajú slobodu vierovyznania a náboženského presvedčenia, ktorá je jednou zo základných ľudských práv," vyhlásila dnes podpredsedníčka Európskej komisie v mene svojho úradu.
      Ashtonová vyzvala izraelské úrady, aby vyšetrili pozadie útokov na mešitu, postavili vinníkov pred súd a zabránili tomu, aby sa podobné útoky v budúcnosti opakovali.
      Podľa šéfky európskej diplomacie takéto provokačné útoky oslabujú úsilie vybudovať pevné základy mieru v tomto regióne. Ashtonová zároveň dodala, že EÚ bude aj naďalej vyvíjať úsilie vedúce k nastoleniu mierových rokovaní, ktoré by mali ukončiť dlhodobý izraelsko-palestínsky konflikt.
      K útokom na mešitu v dedine Kusra na severe Predjordánska došlo v pondelok, keď neznámi vandali mešitu podpálili a vážne poškodili. Miestni občania z podpaľačstva obviňujú židovských osadníkov. Dôvodom by mohla byť pomsta za demolovanie troch domov v židovskej osade.
      Okrem toho útočníci na vonkajšie steny mešity nastriekali hanlivé výroky proti prorokovi Mohamedovi, nakreslili židovskú hviezdu a uviedli názov židovskej osady Migron, kde izraelskí vojaci už predtým demontovali niekoľko domov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies