Tridsať percent vojenskej sily Kaddáfího je zlikvidovaných

NETKY.SK • 6 Apríl 2011, 07:30 • 2 min
Tridsať percent vojenskej sily Kaddáfího je zlikvidovaných

Tridsať percent vojenskej sily Kaddáfího je zlikvidovaných

slovakia

left justify in out

img

Približne tretina vojenskej sily líbyjského režimu Muammara Kaddáfího je zničená po náletoch koalície ochotných a NATO, odhaduje vysoký dôstojník vojenských operácií NATO Mark Van Uhm.
      "Podľa zhodnotenia sme doteraz zlikvidovali 30 percent Kaddáfího vojenskej kapacity," informoval dnes novinárov generál.
      Lietadlá NATO podnikli za šesť dní - rátané ku koncu pondelka - nad Líbyou 851 preletov, z ktorých bolo 334 označených ako vojenské nálety.
      Van Uhm povedal aj to, že členské krajiny NATO môžu pomocou svojej vojenskej techniky naďalej v oblasti zaistenia humanitárnej pomoci podnikať akcie "na vlastnú päsť".
      Všetky ostatné operácie, ktoré si vyžadujú ozbrojený zásah, budú prebiehať pod velením NATO. "Toto platí absolútne. Členské krajiny môžu podnikať svoje individuálne operácie v podpore humanitárnej pomoci, musia však všetko konzultovať s vedením NATO."
      Kaddáfí sa stále môže spoliehať na dodávky zbraní z afrického vnútrozemia, pretože NATO kontroluje dodržiavanie zbrojného embarga len cez Stredozemné more.
      "Požiadali sme okolité štáty, aby sledovali prísnejšie svoje hranice. Zatiaľ nemáme informácie, či sa podarilo na hraniciach nejaké zásielky zbraní zadržať," doplnil Van Uhm.
      Ďalšou novinkou posledných dní je podľa generála to, že ťažkú vojenskú techniku sťahuje Kaddáfí do obývaných území a na ich ochranu využíva aj ľudské štíty.
      "Z toho však vyplýva, že ich Kaddáfího vojaci nemôžu promptne využívať proti povstalcom. Tí čelia v posledných dňoch ľahšej vojenskej technike, kým tá ťažšia nie je viditeľná a nachádza sa hlboko za bojovou líniou," zakončil Van Uhm.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies