Haiti: Cholera zasiahla hlavné meste Port-au-Prince, kde ohrozuje 3 milióny ľudí

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:08 • 2 min
Haiti: Cholera zasiahla hlavné meste Port-au-Prince, kde ohrozuje 3 milióny ľudí

Haiti: Cholera zasiahla hlavné meste Port-au-Prince, kde ohrozuje 3 milióny ľudí

slovakia

left justify in out

img

Epidémia cholery na Haiti sa rozšírila do hlavného mesta Port-au-Prince, kde ohrozuje takmer tri milióny jeho obyvateľov. Takmer polovica z nich žije od ničivého zemetrasenia z 12. januára v nehygienických stanoch pre bezdomovcov.
      V pondelok sa potvrdila cholera u trojročného chlapca, ktorý nebol mimo mesto, kde by sa mohol nakaziť. Zdravotníci testujú aj vyše 100 ďalších chorých obyvateľov mesta, o ktorých sa domnievajú, že majú tiež choleru.
      Epidémia už na Haiti zabila najmenej 544 ľudí, potvrdili zdravotníci. Mnohí z hospitalizovaných s cholerou prišli do metropoly nedávno z údolia Artibonite, poľnohospodárskej oblasti, kde zaznamenali vyše 6400 prípadov cholery z potvrdených vyše 8100 v krajine.
      Od prvého výskytu cholery koncom októbra v tejto oblasti sa infekčné ochorenie rozšírilo na 10 správnych oblastí. Trojročný chlapček je prvým potvrdeným prípadom cholery v hlavnom meste.
      Až do minulého mesiaca sa cholera na Haiti nikdy neobjavila.
      Za približne tri týždne sa nakazili odhadom desiatky tisíc ľudí, hoci iba približne štvrtina z nich prejavuje známky nakazenia v podobe silných hnačiek, vracania a horúčky. Takmer štyri percentá z tisícov hospitalizovaných zomreli, zväčša na šok vyvolaný dehydratáciou.
      Úrady sa obávajú, že záplavy, ktoré sprevádzali v piatok a v sobotu hurikán Tomas, môžu urýchliť šírenie ochorenia prenášaného kontaminovanou vodou či jedlom.

Zdroj: TASR/Associated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies